Nyheder

Her kan du få et hurtigt overblik over klosterets mange spændende events, nye udstillinger, mm. Børglum Kloster har mere end 15 udstillinger i historie, kunst og kultur.

Logo til H.M. Dronning Margrethe IIs 50-års regeringsjubilæum 2022👑

I anledningen af Dronningens regeringsjubilæum  kan man denne sommer opleve en ny udstilling på Børglum Kloster om det officielle logo der er udgivet I forbindelse med jubilæet.

Udstillingen vil fremvise Jubilæumslogo samt fører den besøgende igennem de mange overvejelser det førte frem skabelsen til det endelige logo.

 

Designbureauet Kontrapunkt står bag det officielle logo i forbindelse med regeringsjubilæet

 

Den nye udstilling er opsat side om side med Bayeuxtapetet i udstillingen i den renoverede hestestald.

Udstillingen kan opleves til og med efterårsferien.

 

Læs mere
Orgelmatineer i den gamle domkirke ⛪🎶juli og august
Oplev musikken fra Danmarks næstældste barokorgel i den gamle domkirke onsdage i juli og august
orgelmatinéerne afholdes på følgende datoer:
6. juli Søren Rasmussen - Abildgård kirke Fr. Havn
13. juli Thomas Kursch - Fr. Havn kirke
20. juli Elena Koukhar - Gl. Holte kirke
27. juli Lise -Lotte Kristensen - Aabenraa kirke
3. august Flemming Dreisig -Tidl. domorganist Kbh. Domkirke.
10. august Freddy Samsing- Tidl. domorganist Odense Domkirke.
Alle orgelmatinéer starter kl 14.00 og har omkring en halv times varighed
Der er adgang til orgelmatinéerne efter køb af alm. entrébillet til klosteret

 

Onsdag den 6. Juli Kl.14.00 - Søren Rasmussen -

Program:

Johann Sebastian Bach         Præludium & Tripelfuga i Es-Dur   BWV 552

1685 -1750

 

César Franck                          Andantino i g-mol
1822 - 1890

 

Fuzzy                                      Cadences et tremblements á Notre Dame (2002)

f.1939                                      Tilegnet professor Grethe Krogh

 

Ved orglet:                              Søren Rasmussen, Abildgård kirke i  
                                                Frederikshavn

 

Omtale af program:

Koncerten indledes med et af Johan Sebastian Bach' s største orgelværker: Præludium og Tripel-fuga i Es-Dur, der begynder og afslutter den store tyske musikfaders "Dritter Teil Clavierübung" . I dette værk hylder Bach den såkaldte franske ouverturestil, og den monumentale afsluttende tripel-fuga symboliserer den hellige treenighed: Faderen, Sønnen og Helligånden 

14. Juli er Frankrigs nationaldag, også kaldet Bastilledagen. Det er i år 20 år siden for en legendarisk orgelkoncert i Notre Dame kirken i Paris, hvor tidl. Professor Grethe Krogh, som én af de få danske organister, gav koncert på Bastilledagen. 

Den danske komponist Fuzzy havde på opfordring af Grethe Krogh komponeret et "Katedralværk" for orgel med indlagte fragmenter fra Frankrigs nationalmelodi. Koncerten var så vellykket, at den blev udgivet på CD, og indlagt i Grethe Kroghs erindringsbog. På Cd'en kan man opleve det meget store applaus, som et tusindtalligt publikum gav efter koncerten. César Francks lille Andantino er ukendt for de fleste, men Grethe Krogh bragte det smukke lille orgelstykke til Danmark fra en koncertturné i USA. Ved 200 året for den store franske komponists fødsel, falder det naturligt at medtage et orgelværk af ham

13. juli Thomas Kursch - Fr. Havn kirke

Program:

 

Diderich Buxtehude:   Præludium i G-mol BuxWV 163

1637-1707

                                Canzona i G-dur BuxWV 170

 

Jan Pieterzoon Sweelinck:   6 variationer over melodien Mein Junges Leben hat ein Endt

1561-1621

 

Johann Sebasian Bach:  Pastorale BWV 590

1685-1750

Thomas M. Kursch har gennem næsten 45 år været organist ved Frederikshavn Kirke.

Han er uddannet fra Det kgl. Danske Musikkonservatorium med Finn Viderø som lærer. I årene 2003-2005 tog han en magisteruddannelse i fra Musikhögskolen ved Göteborgs Universitet, hvor han især helligede sig Buxtehudes orgelmusik.

Thomas har udgivet såvel en LP som en CD, begge optaget i Frederikshavn Kirke

Thomas har spillet koncerter  i Danmark og udenlands i Sverige, Norge, USA og ikke mindst i Polen, hvor han bl.a. har spillet ved den højt estimerede orgelfestival i Fromborg. 

 

 

20. juli Elena Koukhar - Gl. Holte kirke

Elena Koukhar tog diplomeksamen som pianist fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i 2004.

Efter Diplomeksamen var Elena Koukhar beskæftiget som akkompagnatør ved Operaerne i København og Malmø.

Som idéskaber og kunstnerisk ansvarlig skabte hun i 2009  “Jægerspris Slotskoncert”, som med stor lokal tilslutning blev en kæmpe succes, og modtog i den anledning Frederikssund Kommunes Kulturpris i 2010. 

I 2015 afsluttede Elena sin kandidateksamen på orgel ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium under docent Hans Ole Thers. Studierne foregik også hos professor Sophie-Véronique Cauchefer- Choplin i Paris, hvor Elena fungerede som organist ved Den Danske Kirke. I Paris spillede Elena bl.andet til koncert i Saint-Sulpice Kirke med dens verdenskendte orgel. 

Elena har siden givet mange koncerter i Danmark, hvor hun med stor succes har præsenteret publikum for både orgel- og klaverværker, og har optrådt i Odd Fellow Palæet, Tivolis Koncertsal og i Radiohuset. Elena Koukhar har også givet solokoncerter i Sverige, Frankrig, Rusland, Israel, Tjekkiet og Schweiz.

Elena Koukhar er organist ved Gl. Holte Kirke.

27. juli Lise-Lotte Kristensen

Lise-Lotte Kristensen er uddannet ved Det Jyske Musikkonservatorium i 1988 med orgel som hovedfag. Derefter tog hun til London og studerede i et år hos professor David Sanger. Efter hjemkomst til Danmark igen blev hun ansat ved Fredenskirken i Viby, hvor hun var med til at opbygge et rigt musikliv omkring kirken med mange børnekor og flere koncertrækker. Efter ansættelse ved Sct. Catharinæ Kirke i Hjørring og Grenaa Kirke er Lise-Lotte nu ansat ved Sct. Nicolai Aabenraa hvor hun især arbejder med voksenkor.

Lise-Lotte Kristensen er en erfaren koncertgiver og har spillet mange koncerter i såvel ind – som udland.  Hun udgav i 1996 ”Orglet Danser” – en anderledes orgel-CD der viser de mange facetter ved et orgel. Lise-Lotte har en forkærlighed for det anderledes orgelmusik, musik der er blevet ”glemt” fordi det ikke passede ind i de gængse opfattelser af , hvad orgel- og kirkemusik er.

Ved koncerten i Børglum Klosterkirke vil der blive spillet Buxtehude, traditionel orgelmusik men der vil også blive spillet underholdende små stykker af komponister, man ikke kender, men som man bliver i godt humør af. Alt sammen orgelmusik, komponeret for orgel.  Jeg glæder mig til at vise bredden i orgelmusikken – også den sjove

.

3. august  - Flemming Dreisig 

 Flemming Dreisig, organist/professor, har gjort tjeneste godt et halvt århundrede i Den danske Folkekirke. Han startede oprindelig en pianistuddannelse hos Victor Schiöler, og efter dennes død fortsatte han hos Robert Riefling og Anker Blyme. Siden skiftede han studieretning og tog i 1970 Kirkemusikalsk eksamen fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium som elev af Grethe Krogh. Studierne fortsatte i Paris hos Gaston Litaize og Jean Langlais. Året efter med studieophold hos Robert Noehren, USA.

Med orgeldebut’en i Radiohusets koncertsal, 1972 blev der åbnet for en unik karriere: udnævnelse til domorganist i Maribo; prisvinder ved den nordiske konkurrence for yngre organister i Stockholm, 1973, og siden en international koncertvirksomhed frem til i dag. Indenfor Folkekirken har det ført til embeder som Helligåndskirken, Kbh. 1977-89; Rønne Kirke 1995-2003 og Københavns Domkirke, 2003-11.

Flemming Dreisig blev lærer i orgel ved DKDM fra 1973, og udnævnt til professor samme sted i årene 1983-88. Er gennem en årrække benyttet som beskikket censor ved musikkonservatorierne. En levende interesse for orgelbygning har medført konsulentopgaver på flere orgelprojekter: Bl.a. Helligaandskirken, Kbh 1986; DR-byen 2009 og Aarhus domkirke i 2020.

 

10. august Freddy Samsing- Tidl. domorganist Odense Domkirke.

 

 Freddy Samsing vil udfører egne kompositioner til Orgelmatineen i Børglum Klosters gamle Domkirke.  Freddy Samsing komponerer præludier og postludier til gudstjenesterne i Tornby og Vidstrup. Der foreligger ca. 60-70 af slagsen, hvoraf der vil sammensættes et varieret program. Freddy Samsing er i dag pensioneret fra Domkirken og er deltidsansat ved Tornby og Vidstrup kirker.

:::

Orkesterledelse studerede Samsing hos prof. Arne Hammelboe, cembalo hos Finn Viderø, og han har også studeret violin hos Martin Andersen og Peder Elbæk.

Samsing har været solist med symfoniorkesteret i Danmark, Norge, Sverige, Tyskland og Belgien og har optrådt i radio og tv. Han har undervist på tre af de af landets fem konservatorier, var medstifter af Odense domkirkes kammerorkester år i 2000 og har siden 1994 været jurymedlem i Odense internationale orgel konkurrence.

Læs mere
Ny Kunstudstilling v/ Peter Brandes, Anders Hald, Maja Lisa Engelhardt og Gerda Louis-Hansen

lørdag 9. april åbner vi Børglum Kloster store kunstudstilling, der i år bliver med 4 forskellige kunstnere.

Til dette års store kunstudstilling kan man opleve værker af kunstnerne: Peter Brandes, Maja Lisa Engelhardt, Gerda Louis-Hansen og  Anders Hald. 

Udstillingen er skabt i samarbejde med Galerie Moderne Silkeborg

 

Peter Brandes

 

Maja Lisa Engelhardt

Gerda Louis-Hansen

 

Anders Hald

 

Læs mere
Åbningstider

Vi glæder os til at se jer på Børglum Kloster 😊

Åbningstider: 😊
Vinterferien:12. februar-27. februar (kl 10-16)
Påske åbent: 9.april-18 april (kl 10-16)
Hoved sæson: 30.april-23. oktober (kl 10-17)

 

Læs mere
Rundvisninger uden forudbestilling i de historiske udstillinger i juli og august

Tirsdage og torsdage i juli og august måned afholder vi rundvisninger uden forudbestilling i de historiske udstillinger.

Alle rundvisninger starter kl 13.00 og har omk. en times varighed. 👑👑⚔⚔🐎🐎⛪⛪

Oplev blandt andet den gamle domkirke, de historiske klosterbygninger, kjoleudstillingen, munkeudstillingen og udstillingen med den danske kopi af de historiske Bayeuxtapet

Se også vores nye udstilling 'Logo til H.M. Dronning Margrethe IIs 50-års regeringsjubilæum 2022'

 

Yderligere info:

Alle rundvisninger starter kl 13.00 og har omkring en times varighed.
rundvisningen gennemføres v/ min 10 deltagere, maksimalt antal deltagere 50 stk.

billetter efter først-til-mølle princippet.

Tillæg for rundvisning voksne 30 kr. + entré Børn 15 kr. + entré

 

 

 

Læs mere
Ny udstilling om Børglum Klosters bygningshistorie

Børglum Kloster kirke havde i middelalderen status af domkirke, og var fysisk større end den fremstår i nutiden.

I denne udstilling fortælles om Børglum klosters bygningshistorie inden reformationen, med fokus på den gamle domkirke.

Det genskabte triforium som ses i denne udstilling er en rekonstruktion af de triforieåbninger, der fandtes i Børglum Kloster Domkirke i den katolske storhedstid.

Læs mere
Den Gamle Domkirke
Oplev Børglum Klosters gamle domkirke
Børglum Klosters gamle Domkirke var i sin udformning tænkt som en Katedralkirke.
 
Den gigantiske Altertavle, der optager det meste af kirkens østvæg er 12 meter høj, Alterbilledet er en kopi af Rubens ’Nadveren’ og malet af M. Chr. Thrane

 

Oplev musikken fra Danmarks næstældste barokorgel i den gamle domkirke, til orgelmatineerne i juli og august på følgende datoer: (onsdage kl 14.00)

  1. juli Søren Rasmussen - Abildgård kirke Fr. Havn 
  1. juli Thomas Kursch - Fr. Havn kirke 
  1. juli Elena Koukhar - Gl. Holte kirke 
  1. juli Lise -Lotte Kristensen - Aabenraa kirke 
  1. august Flemming Dreisig -Tidl. domorganist Kbh. Domkirke. 
  1. august Freddy Samsing- Tidl. domorganist Odense Domkirke.
Læs mere
Bayeuxtapetet

Oplev den eneste fuldstændige broderede kopi af Bayeuxtapetet i verden på Børglum Kloster.

Permanent udstilling

Bayeuxtapetet er også blevet kaldt ’Verdens ældste Tegneserie’ og originalen er næste 1000 år gammel. Tapetet er syet af 9 brodøser fra Vikingegruppen Lindholm Høje

Igennem 49 scener skildres historien om slaget ved Hastings i 1066 og en række hændelser i årene forud for invasionen. Tapetet er en fuldstændig kopi af det historiske Bayeuxtapet.

Tapetet er 70 meter langt og afbilleder bl.a. det blodige slag ved Hastings den 14. oktober år 1066, hvor Vilhelm Erobrerens invasionstyrker besejrede den engelske hær under kong Harold Godvinson.

Hele værket har været 14 år under udarbejdelse af de 9 brodøser, og det svarer til at de arbejdsomme kvinder i gennemsnit har syet 3 mm om dagen på det gigantiske værk. Hvis man iberegner afslutningen, så har det taget i alt 15 år at genskabe den historiske fortælling.

bemærk: udstillingen er på 1. sal men der er en elevator.

 

Læs mere
Top