Nyheder

Her kan du få et hurtigt overblik over klosterets mange spændende events, nye udstillinger, mm. Børglum Kloster har mere end 15 udstillinger i historie, kunst og kultur.

Nordens Portal til det Katolske Europa

I denne udstilling vil vi fortælle om den internationale middelalder ved Børglum Kloster, og hvordan Børglum kloster forbandt norden til det europæiske katolske fællesskab.

Som pavemagtens frontpost, forbandt Børglum Kloster igennem middelalderen Norden til det fælles katolske samfund og enhed, som på mange måder i politik, handel, tro udgjorde det fælleseuropæiske samfund.

Det middelalderlige bispesædet for Vendsyssel lå ved Børglum og klosteret var hovedklosteret i norden for præmonstratenserordenen.
Klosterlederen af Børglum Kloster havde titlen ’Præpositus’ da han udover at være klosterets leder, også var leder af de i alt 10 klostre der var spredt rundt i det nuværende Danmark, Norge, Sverige og Skotland. Dette nordiske klosterfællesskab hed ’Circariae Dania’.

Klostret besad en fuldstændig selvstændighed, da Præpositus og konventet var ikke underlagt hverken kongen eller biskoppen. De stod kun til ansvar for generalabbeden i Prémontré, som skulle sikre, at klostret havde den nødvendige støtte fra pavens side. I denne udstilling præsenteres den nyeste forskning om det internationale centrum, der fandtes ved Børglum Kloster i middelalderen og gik til grunde ved reformationen.

Læs mere
DEN GAMLE DOMKIRKE ER UNDER RESTAURERING

 I januar 2024 startede restaureringen af den gamle domkirke efter et års forberedelse. den sidste store restaurering af den gamle domkirke skete i 1700-tallet, først af Frederik Kiærskiold og dernæst af kongens generalbygmester Laurids de Thurah. 

Den igangværende restaurering forventes at forløbe de næste to år. 

Vi glæder os til at vi igen kan åbne den gamle domkirke.

Fondsstøtte sikrer domkirkens restaurering 

Restaureringen af den gamle domkirke gennemføres takket være stor fondsstøtte fra følgende fonde:

Aage og Johanne Louis Hansens Fond

A. P. Møller Fonden

Augustinus Fonden

Den filantropiske forening

Realdania

Sportsgoodsfonden

Det Obelske Familiefond

Hoffmann og Husmans Fond

William Demant Fonden

Slots- og Kulturstyrelsen 

 

Mini-dokumentar om den gamle domkirke

Er du nysgerrig på arbejdet med restaureringen af den gamle domkirke ved Børglum Kloster?

Så følg med på vores facebook og Youtubekanal, hvor vi løbende fortæller om restaureringen og de seneste opdagelser 

se vores youtubekanal her  https://www.youtube.com/@boerglumkloster_officiel

 

 

 

 

 

Læs mere
"CLOSE UP" NY kunstudstilling ved Thomas Scrivens Eje og Katherine Scrivens Eje

Værker af Thomas Scrivens Eje og Katherine Scrivens Eje

“Close Up” byder på malerier og andre værker fra atelieret, og deres hjem på Sydals, til det smukke Børglum Kloster i nord.

De fleste kender Thomas Eje fra hans virke som skuespiller og entertainer de sidste 45 år på den
danske arena.

Her kommer vi tæt på Thomas Eje fra en helt anden side. Thomas er født og opvokset i en kunstnerfamilie. Moderen Bodil Eje var Emaljekunstner og maler, og faderen Poul Eje kunstmaler, illustrator og en højt skattet tegnelærer på Skolen For Brugskunst (nu Danmarks Designskole) i København, og morfaren Thorvald Hagedorn-Olsen er ligeledes kendt for sit
mangeårige virke på den danske kunstscene. Derfor var det naturligt for Thomas Eje, at udtrykke
sig gennem billedkunst helt fra barnsben.


Katherine Scrivens Eje har været en del af det danske kunstmiljø i mere end 30 år. Hun er født i Bristol, England hvor hun ligeledes er vokset op i et kunstnerisk miljø hvor faderen var musiker, og farfaren musiker og kunstmaler. Udover hendes helt personlige stil som hun kalder “Silhouetter” er hun også kendt for sine portrætter. Hun har således både portrætteret vores tidligere Dronning Margrethe, og vores nuværende Dronning Mary Som nu har deres plads på væggen på henholdsvis Gråsten Slot, og Amalienborg.


Parret traf hinanden i USA i 2007 da Katherine havde en udstilling i Long Beach, Californien. De blev kort tid efter gift i Las Vegas hvor de begge udstillede sammen på henholdsvis “Gallery Las Vegas” og “Hotel Planet Hollywood”.  Efter hjemkomsten til Danmark flyttede de til “Harbæksgaard” på Sydals hvor de etablerede “Galleri Eje” i 2008, og hvor de udstiller egne værker.

 

 

 

Læs mere
Åbningstider i 2024

Vinterferien 

Mandag 10. februar - søndag 25. februar (kun butikken, museet åbner først til påske) - alle dage kl 10-16

Påske

lørdag 23. marts -  mandag 1. april - alle dage kl 10-16

hoved sæson

fredag 26. april -  søndag 20. oktober 

Julemarkedet

15. november (fredag),  16. november (lørdag) og 17. november (søndag)

22. november (fredag),  23. november (lørdag) og 24. november (søndag)

30. november (lørdag),  1. december(lørdag) 

7. december(lørdag),  8. december(lørdag) 

Læs mere
Restaureringen af den gamle domkirke

Har du nogensinde været nysgerrig efter at vide, hvad der foregår bag kulisserne under en restaurering? Vi inviterer dig indenfor til en unik oplevelse, hvor historie, arkitektur og håndværk forenes i vores kommende udstilling om den igangværende restaurering af den gamle domkirke.

Tag med på en rejse fra fortid til fremtid, og få et indgående indblik i det omfattende arbejde, der udføres for at genoplive dette historiske monument til dets tidligere pragt. Vi vil tage dig med på en rejse fra den sidste store restaurering i 1700-tallet, udført af kongens generalbygmester Laurids de Thurah og Frederik Kiærskiold, til den igangværende restaurering og vores bestræbelser på at bevare vores kulturarv.

Udstillingen er stadig under forberedelse, men vi ser frem til at åbne dørene og dele hvert eneste aspekt af denne restaureringsproces med jer. 

Læs mere
Rundvisningen i de historiske udstillinger tirsdage og torsdage i juli

Rundvisning uden forudbestilling i de historiske udstillinger.

Rundvisningen starter kl 13.00 og har omk. en times varighed

Oplev de historiske klosterbygninger, den nye udstilling om restaurereingen af den gamle domkirke og udstillingen med den danske kopi af de historiske Bayeuxtapet

Yderligere info:

rundvisningen starter kl 13.00 og har omkring en times varighed.
rundvisningen gennemføres v/ min 10 deltagere, maksimalt antal deltagere 50 stk.

billetter efter først-til-mølle princippet.

Tillæg for rundvisning voksne 30 kr. + entré Børn 15 kr. + entré

 

 

 

 

 

 

 

Læs mere
Café Vognporten

Café Vognporten har åbent samtidig med klosteret

Se hele Café vognportens menu her https://fruhansen.dk/

kontakt caféen

lisbet@fruhansen.dk
Tlf: +45 4940 2622

 

Læs mere
Bayeuxtapetet

Oplev den eneste fuldstændige broderede kopi af Bayeuxtapetet i verden på Børglum Kloster.

Permanent udstilling

Bayeuxtapetet er også blevet kaldt ’Verdens ældste Tegneserie’ og originalen er næste 1000 år gammel. Tapetet er syet af 9 brodøser fra Vikingegruppen Lindholm Høje

Igennem 49 scener skildres historien om slaget ved Hastings i 1066 og en række hændelser i årene forud for invasionen. Tapetet er en fuldstændig kopi af det historiske Bayeuxtapet.

Tapetet er 70 meter langt og afbilleder bl.a. det blodige slag ved Hastings den 14. oktober år 1066, hvor Vilhelm Erobrerens invasionstyrker besejrede den engelske hær under kong Harold Godvinson.

Hele værket har været 14 år under udarbejdelse af de 9 brodøser, og det svarer til at de arbejdsomme kvinder i gennemsnit har syet 3 mm om dagen på det gigantiske værk. Hvis man iberegner afslutningen, så har det taget i alt 15 år at genskabe den historiske fortælling.

bemærk: udstillingen er på 1. sal men der er en elevator.

 

Læs mere
Top