Klik her for at se vores interaktive kort

Tryk på et punkt og læs mere herunder

1

Børglum Klosters Museumsbutik

2

Munkekælderen

3

Herregårdskøkken

4

4

hjemmeværnsudstilling

5

Munkestuen (velkommen til at spise medbragt mad)

6

Kaptajn Chr. Michael Rottbøll

7

Den gamle Domkirke

8

Chr. Michael Rottbølls grav

9

Urtehaven (Nordhaven)

10

Historisk udstilling i 3 etager

11

Herskabsstalden - Karlekammer og julemandens hemmelige rum

12

Krummes Hule

13

Legetøjsmuseum, Kjoleudstilling og Julekalenderen Ludvig og julemanden

14

Skiftende kunstudstillinger

15

Toilet

16

Café vognporten – Frokost, Kaffe & Kage

17

Kirkegård

18

Bodilshøj

19

Den gamle mølle

20

Sct. Bodils kilde

21

Den gamle smedie

22

Udsigtspunkt

Tryk på et punkt og læs mere om seværdigheden.

Børglum Klosters Museumsbutik

Stor museumsbutik med alt fra lækkert tøj til spændende brugskunst.

Munkekælderen

Udforsk Klosterets historie som munke kloster. Kannikkernes liv på Børglum Kloster

En udstilling om kannikkernes liv på Børglum Kloster i middelalderen, og om præmonstratenserordenens rolle i datidens vendsysselske samfund. Præmonstratensernes hovedkloster ligger i Averbode i Belgien. 

Herregårdskøkken

Det gamle herregårdskøkken er genetableret, som det så ud, i årene 1900-1950, da det store folkehold arbejdede på klostret. De gamle blå køkkenredskaber har igen fundet plads i skabene. Det lange hvidskurede spisebord, for de mandlige ansatte, hvor man sad efter rang med forkalen for bordenden, er igen klar til brug. Komfuret er pudset op. Stemningen i køkkenet er genskabt.

H.C. Andersen besøgte Børglum Kloster 2 gange henholdsvis i 1858 og sidst 1859, nedenstående dagbogsnotat er fra  H. C. Andersens opholdet på klostret. 

"Det blev Aften, stille Veir og meget klart, forbi Vildmosen, over et Stykke Hede kom vi her Klokken 9 ½ ; det er en gammel mørk Gaard, der gjorde Indtryk som en stor Gjestgivergaard oppe paa St Gotthard, her var ganske den kolde friske Bjergluft og Nedblikket over Landet. Havet var at øine. Jeg fik et godt Værelse, hvor Biskop Kirkegaard har ligget og seet Spøgelser, en Skare Kaniker"...

hjemmeværnsudstilling

Munkestuen (velkommen til at spise medbragt mad)

Plancherne i Munkestuen fortæller om Stygge Krumpen (1519-1536) - den sidste bisp på Børglum Kloster.

Kaptajn Chr. Michael Rottbøll

Chr. Michael Rottbøll ligger begravet i Nordhaven. Han var uddannet i England og blev leder af "Special Forces" i Danmark i 1942.

Hans opgave var at organisere den danske modstandskamp og koordinere operationer med de engelske efterretninger, samt at sørge for organisering af radiokontakten med England. Inden dette var han frivillig i Finlandskrigen. 
Han havde endvidere været på gymnastikhøjskole i Tyskland i 30'erne og vidste derfor hvad nazismen bar med sig.

Den gamle Domkirke

Pulpituret, der rummer herskabsstolen, er dekoreret med tre våbenskjold 

Kiærskiolds våben i midten, Rantzaus til venstre og de Thurahs til højre. Oven over herskabsstolen er det smukke orgel i barokstil, som de Thurah skænkede kirken, da han i 1750 gennem giftemål overtog klostret. Klosterkirken er en af de få privatejede kirker i landet, hvilket betyder at vedligeholdelsen af kirken må Anne og Hans Rottbøll selv stå for.

Chr. Michael Rottbølls grav

Chr. Michael Rottbøll ligger begravet i Nordhaven. Han var uddannet i England og blev leder af "Special Forces" i Danmark i 1942.  Chr. Michaels grav ligger i klosterkirkens gamle østgavl, med hans forældre begravet på hver side.

Urtehaven (Nordhaven)

Gå på opdagelse i klosterets gamle urtehave. Læs dig til 1000 års viden i urtemedicin som Præmonstratenserne bragte med sig.

Munkeordenen er også kaldet ’de hvide munke’ på grund af farven på den kåbe de bar.

 

Historisk udstilling i 3 etager

Klosterets historie i tre etager.        

Udstillinger om Børglum Klosters historie gennem alle tider.

Børglum Kloster her gennem de sidste 1200 år været en dynamisk medspiller på den historiske scene. I udstillingen vil man kunne følge historien helt tilbage fra den tidligste til nutiden.

Publikum vil stifte bekendtskab med spraglede personligheder og dramatiske begivenheder på en historisk rejse gennem udstillingen.

Herskabsstalden - Karlekammer og julemandens hemmelige rum

Krummes Hule

Krumme - alias tidligere bagermester Niels Erik Schmidt - er en levende legende i Hjørring, hvor han gennem et langt liv har underholdt børn og barnlige sjæle.

I sin "Hule" har han skabt en unik samling af ting, billeder og udklip, der tilsammen udgør et stykke uvurderlig lokalhistorie.

Krumme har testamenteret sin "Hule" til Vendsyssel Historiske Museum, men inden den får sin blivende plads på Museet, vil gæsterne på Børglum Kloster få muligheden for at se, hvad Krumme igennem et langt liv har samlet fra kulturlivet i Hjørring.

 

Legetøjsmuseum, Kjoleudstilling og Julekalenderen Ludvig og julemanden

En unik samling af legetøj for både drenge og piger.

Samlingen, som oprindelig har stået hos Missers Dukke og Legetøjsmuseum i Ebeltoft, har fået endnu nogle sæsoner på Børglum Kloster til glæde for børn og barnlige sjæle. Gå på opdagelse i museet og mindes din egen barndom og fortæl videre til børn og børnebørn.

 

Kjoler og Kostumeudstilling

Ny Kjole udstilling i sæson 2017. Oplev et udpluk af de stærkeste tendenser i kvindemoden igennem et helt århundrede. Oplev festkjoler, brudekjoler og modens udvikling i en tid præget af 2 verdenskrige og en kold krig.

Ludwig og Julemanden. Rekvisitter

Et udpluk af de vigtigste dekorationer og rekvisitter fra TV2's julekalender er samlet af julekalenderens scenograf Erik Peitersen.

Erik Peitersen har her skabt et univers med et udsnit af dekorationer og rekvisitter fra julekalenderen 2011 "Ludvig og Julemanden".

Bliv fotograferet som Klik og Klak, Nissemor og Nissefar!

Ludwig og julemanden. Julemandens værksted og julemandens stue

Genoplev TV´2 Julekalendesucces fra 2011.

Julemandens værksted er på Grønland, hvor der i 2011 arbejdede over 30 nissebørn, med Klik og Klak i spidsen samt nissemor (Camilla Bendix) og nissefar (Lars Hjortshøj).

I herskabsstalden i østfløjen finder I Julemandens hemmelige rum, og i munkekælderen Julemandens fangehul. DVD med julekalenderen kan købes i butikken.

Skiftende kunstudstillinger

Skiftende kunstudstillinger. Tidligere kunstnere har bl.a. været: Thomas Kluge, Mikael Melbye, Esben Hanefeldt, Kirsten Tofte Jensen, Gitte Jacobsen, Jytte Blennum, Jane Broberg mfl.

Skiftende kunstudstillinger (stueetagen)

Kunstudstillingen om de gamle Løkkenmalere

Oplev de gamle Løkkenmalere på Børglum Kloster dette efterår i udstillingen 'For enden af regnbuen - Regnbuemalerne i Løkken'

(1. sal)

Bayeux Tapetet

 

Toilet

Café vognporten – Frokost, Kaffe & Kage

Café Vognporten blev indviet den 21. august 2013. Cafeen har længe været et ønske og blev en succes i 2013. I Café Vognporten kan hele familien tage en pause fra de over 15 forskellige udstillinger i kunst, kultur og historue på Børglum Kloster.

Cafeen befinder sig i den nyrenoverede vognport. Her serveres en lækker frokost, kaffe, kage og forfriskninger. Ved selskaber på 25 og derover kan der forudbestilles frokostbuffet.

Kirkegård

Klosterets gamle kirkegård.

Bodilshøj

Bakken Bodilshøj, var originalt en gammel gravhøj. Senere blev den gamle møllen bygget på her.

Den gamle mølle

Den gamle mølle står med armene kors som er meget atypisk for den type møller der oftest har vingerne i kryds for at skåne konstruktionen.  Møllevingerne blev sat i kors i 1942 efter drabet på frihedskæmperen kaptajn Christian Michael Rottbøll, og møllevingerne har stået sådan lige siden. Chr. Michael Rottbøll ligger begravet i klosterets Nordhave. Han var uddannet i England og blev leder af "Special Forces" i Danmark i 1942.

Sct. Bodils kilde

Sct. Bodil’s Kilde, der kan findes kort fra møllen. Møllen er bygget på Bodilshøj. Kilden har sit udspring på nordvestlige side af bakken.

Den gamle smedie

Udsigtspunkt

Top