Gennem mere end 1000 år har der på toppen af Børglum Bakke eksisteret et magtcentrum, som på mange forskellige måder har sat sit væsentlige præg på vores fælles historie.
På intet tidspunkt har Børglum Klosters betydning dog været større end i den tidlige middelalder, hvor den katolske kannikkeorden, Præmonstratenserne, etablerede deres nordiske hovedsæde her og herfra påbegyndte en markant ekspansion i hele Norden. Præmonstratenserne havde mægtige forbindelser helt op til paven og stod i nær forbindelse med mange af tidens vigtigste magthavere inden for kongemagt, kirke og handel.
Dermed blev Børglum Kloster afgørende for udbredelsen af den katolske kirkes magt i Danmark og Norden, og dermed også for Nordens integration i Europas religiøse, kulturelle og handelsmæssige samarbejde, hvilket har haft afgørende betydning for Norden helt frem til i dag.
Børglum Kloster repræsenterer dermed en idé om udviklingen af samfundet, som er en vigtig byggesten i at forstå verden, som vi kender den i dag. Den historie, vi her kan fortælle, er det næste kapitel i den fortælling, der begynder med vikingetidens ringborge og deres vidnesbyrd om udbredelsen af en centraliseret kongemagt og fortsætter med Jellingstenene, som fortæller om, hvordan kristendommen kom til Norden. Med Børglum Kloster manifesterer den katolske kirke sig for alvor som en afgørende magtfaktor i Norden, fuldt ud på linje med kongemagten.
Den historie er en del af menneskehedens fælles historie, og derfor mener vi, at Børglum Kloster skal optages på UNESCOs verdensarvsliste, ligesom de øvrige otte andre danske verdensarvslokaliteter, som bl.a. tæller ringborgene og Jellingstenene.
Klostret er i dag en væsentlig nordjysk turistattraktion, som allerede er inde i en markant udvikling på flere fronter, og erfaringer fra tidligere UNESCO-udpegninger, samt analyser af klostrets muligheder, peger på et væsentligt potentiale for at øge interessen for stedet. At blive udpeget som UNESCO-verdensarv er et kvalitetsstempel, som får mange til at lægge vejen fordi.
Et nyt casestudie peger på, at effekten for Børglum Kloster, de omkringliggende kommuner samt den øvrige region formentlig ligeledes vil være markant, og at gevinsterne ved en udpegning til UNESCOs verdensarvsliste vil kunne være: Markant vækst i turismen, fastholdelse og styrkelse af bosætningen i området, styrkelse af det lokale erhvervs- og handelsliv, samt forstærket lokal stolthed og identitetsfølelse.
Børglum Kloster har allerede et godt grundlag at bygge på, hvilket er væsentligt i denne sammenhæng, da klostret allerede rummer en bred vifte af kulturelle tilbud, som tiltrækker lokale såvel som regionale, nationale og internationale gæster.
For at kunne komme på verdensarvslisten skal man først optages på den danske tentativliste, som er en liste over mulige kandidater til verdensarvslisten. Det forventes, at der åbnes for ansøgninger omkring årsskiftet 2024/25, og her satser Børglum Kloster på at blive en af de nye, danske lokaliteter, der kandiderer til det internationale selskab.
Det har stor betydning, at ansøgningen til at komme på tentativlisten viser en klar lokal forankring. Derfor samarbejder Børglum Kloster tæt med Hjørring Kommune om sagen, og det er Hjørring Kommune, som formelt vil være afsender på ansøgningen.
I samarbejde med Hjørring Kommune er der også en god dialog med en række lokale aktører med henblik på at sikre, at hensynet til gode lokale kræfter inden for erhverv- og turisme bliver varetaget optimalt.
Læs mere på vores hjemmeside, som er specialt dedikeret til vores projekt om at blive en del af UNESCOs verdensarvsliste. Læs mere her.