Udstillingen med Bayeux-tapetet

Rejs ind i historien med Bayeux-tapetet

Hos Børglum Kloster er vi stolte indehavere af en tro kopi af det historiske og storslåede Bayeux-tapet. Bayeux-tapetet er et 70 meter langt stykke vægtæppe broderet af uldgarn, der med rette også kaldes for verdens længste tegneserie.

Tapetet viser, hvordan normannerne under ledelse af Vilhelm Erobreren erobrede kong Harald Godwinsons England ved slaget i Hastings i år 1066.

På Bayeux-tapetet er portrætteret mennesker, dyr, træer og skibe, der skal give en indsigt i den barske natur, der satte rammer for det blodige opgør i 1066.

Bayeux-tapetet indeholder også fortællingen om, hvilke scener der udspillede sig før slaget, hvor man kan se, hvordan slagets hovedpersoner kommunikerer med hinanden forud for den historiske begivenhed.  

 

Historien om Bayeux-tapetet – et pålideligt billede af datiden  

Det originale Bayeux-tapet, der blev broderet af angelsaksiske kvinder, bliver i 1476 nævnt blandt de største skatte i katedralen i Bayeux, Nordfrankrig, og det er i dag at finde på et nærliggende specialmuseum.

Et af de elementer, der er med til at gøre Bayeux-tapetet til det stykke storslåede historie, som det er, er dets bestemmelse som kilde. Bayeux-tapetet har længe været regnet for en yderst pålidelig kilde med hensyn til tidens våben, krigsmetoder og påklædning, og det er derfor et imponerende billede af datiden.

Derudover er fremstillingen af slaget ved Hastings i 1066, sådan som den er fortalt på tapetet, i store træk forenelige med de normmaniske historikeres egen udlægning af begivenheden.

 

Fremstillingen af Bayeux-tapetet: En sejrsfortælling

Det historiske Bayeux-tapet, som fremstiller hertug Vilhelms erobring af England samt de begivenheder, der leder op til det endelig slag ved Hastings, forventes at være bestilt kort efter sejren som et vidnesbyrd om dens vellykkethed.

Tapetet forventes at være bestilt af Vilhelm Erobrerens halvbror, Odo, der på dette tidspunkt var biskop af Bayeux, og som også forestod opførelsen af katedralen, hvor tapetet også har haft til huse. Odo havde en betydelig rolle ved erobringen af England, og han blev belønnet for sine indsatser, da han efter 1066 blev gjort til jarl af Kent – dette gjorde ham til landets næststørste jordbesidder.

Bayeux-tapetet blev efter dets fremstilling hængt i klostret, Saint Augustines i Canterbury, og vi er glade for endnu engang at kunne præsentere dette smukke billedtæppe i klosteromgivelser i form af den tro kopi hos Børglum Kloster.  

 

Bayeux-tapetet i Danmark

Hos Børglum Kloster har vores betagethed af dette stykke historie ledt til en permanent udstilling af en tro kopi af Bayeux-tapetet, der kan opleves indenfor klostrets normale åbningstider.

Det har taget 14 år at få broderet kopien af det historiske tapet, og vores udgave, der er broderet af 9 brodøser, er blevet skabt i samarbejde med Bayeux-museet i Normandiet.

 

FAQ om Bayeux-tapetet

Hvor langt er Bayeux-tapetet?:

Tapetet måler ca. 70 m. i længden og er 0,5 m. højt.

Hvor lang tid tog det at fremstille kopien af Bayeux-tapetet?:

Det har taget 9 brodøser 14 år at lave en tro kopi af det originale tapet.

Hvad er Bayeux-tapetet lavet af?:

Tapetet er broderet på hørlærred med uldtråde i otte farver.

Bayeaux tapetet taet paa

bayeaux tapetet i danmark

Bayeaux tapetet

Top