Events og nye udstillinger

Her kan du se de nye events og udstillinger der sker på Børglum Kloster. Programmet opdateres løbende så hold øje med siden for at se de sidste nye events

april

30. april, kl 10-17 Børglum Kloster Genåbner 30. april!

Vi glæder og meget til at se jer alle sammen igen når vi genåbner Børglum Kloster 30. april ☺☺♥

Vi glæder os til at se jer igen til en fantastisk sæson på Børglum kloster

Se åbningstider her

Se priser her

Oplev mere end 15 udstillinger i historie, kunst og kultur når vi genåbner klosteret. Se blandt andet den nye store kunstudstilling af Finn Grabowski i vores store udstillingssal i den renoverede hestestald. Kunstudstillingen har titlen ’HAUTE PEINTURE’ - ’I KORSETS TEGN’ og kan opleves af klosterets gæster fra påske og frem til august. læs mere om den nye kunstudstilling med Finn Grabowski her.

Kunstudstillingen 'DIALOG' af Lars Ibsen og Lars Kalmar Kastanje. Udstillingen kan opleves på 1. sal i den renoverede hestestald fra 30. april læs mere om udstillingen her.

Ny historisk udstilling i Lapidariet. I denne udstilling fortælles om klosterets bygningshistorie. Læs blandt andet om den gamle domkirke oplev det rekonstruerede triforium, Børglum stenen og læs om dengang Broder Eskild drog til Rom for at få pavelig dispensation til at flytte klosterbygningerne. 

Café Vognporten har en helt ny menu! Læs om den nye menu her

Orgelmatinéer i den gamle domkirke onsdagene i juli kl 14.00

 

  1. juli David Lau Magnussen, Sct. Jørgenbjerg Kirke, Roskilde
  1. juli Søren Rasmussen, Abildgård Kirke, Frederikshavn 
  1. juli Dennis Christoffer Bang Fick, Løgumkloster Kirke
  1. juli Anne Lindhardt Toft, Løkken Storpastorat 

 

  

Læs mere
Kunstudstilling ’HAUTE PEINTURE’ - ’I KORSETS TEGN’ v/ Finn Grabowski

Årets store kunstudstilling i klosterets store udstillingssal har i år titlen: 'Haute Peinture- I korsets tegn' og er skabt af Finn Grabowski

Finn Grabowski er uddannet arkitekt og under sine studier i København på Det Kongelige Danske Kunstakademi, hvor han blandt andet fik han undervisning i farvelære, perspektivtegning, croquis-tegning og akvarelmaling. Efter endt uddannelse arbejdede Grabowski i 1982-83 som arkitekt i Canberra i Australien. Under sit ophold i Australien udstillede han for første gang nogle af sine værker på et galleri i Canberra som mødte stor interesse. Grabowski har udstillet udenfor Danmark ved flere andre lejligheder, da han blandt også har udstillet i Frankrig, Schweiz, Sverige mm.

Finn Grabowski skriver følgende om sin lange karriere indenfor kunsten:

Det gik ikke stille af sig, da mine forældre den 21. marts 1945 ”grundlagde” mig – for i det fjerne kunne de høre hvordan englænderne, bombede Shell-huset, og d. 12. 12. så jeg så dagens lys for første gang i Hellerup – og da jeg var godt tilfreds med mine forældre, så flyttede jeg med dem til Hillerød – hvor jeg gik i skole indtil jeg havde bestået min studenter-eksamen.

Lige siden jeg kunne holde på en blyant og en pensel – tegnede og malede jeg – og i 1965 bestod jeg optagelsesprøven i Bygningskunstlinjen på Charlottenborg. Efter at have bestået 1. del på Arkitektskolen i Aarhus, flyttede jeg over til Kunstakademiets Arkitektskole i Kbh, hvor jeg dels passede mine studier på Professor Henning Larsens Afd. og dels fulgte nogle af de samme tegne-, croquis- og male-kurser – som de der gik på malerskolen også gik på.

Det var især på croquis-tegnekurserne at jeg rigtig fik øjnene op for hvor fantastisk det er at studere især de forskelligheder som menneskenes ansigter, kroppe, øjne og hænder besidder, og jeg må indrømme, at det er blevet lidt af en besættelse for mig at tegne og ikke mindst at male de personlige detaljer som jeg har iagttaget

! Af samme årsag vil man på de fleste af mine malerier ikke kun kunne finde nøgne mennesker men også mode-rigtige kvinder og mænd i fantastiske – og til tider moderigtige rober. Da vi som bekendt bor i JANTELOVENS LAND, så vil jeg på forhånd bede om tilgivelse for at sige – at jeg er stolt af at have gjort to opfindelser, i form af nogle NYE ISMER.

Den første ISME som jeg ”opfandt” var: "ARKITEKTONISKE ABSTRAKTIONER", hvor jeg især trækker på de færdigheder, som jeg som arkitekt-studerende i særlig høj grad blev trænet i, nemlig at lade fantasien arbejde, perspektiv-tegning, farvelære og frihåndstegning.

Den anden ”ISME” som jeg opfandt – iht. den tidl. direktør for Statens Museum for Kunst, ALIS HELLELAND, var den: "SUR-REALISTISK REALISME" - som jeg selv definerer således: Det Sur-Realistiske kan opstå, når man sammenstiller flere forskellige realistiske elementer på en overraskende og til tider også på finurlig vis.

PORTRÆT-KUNSTEN: Der er en del som påstår at jeg anses for at mestre portræt-kunsten på en fornyende måde, idet jeg ofte med et glimt i øjet – tilføjer humoristiske detaljer. Kunsteksperten, idé-historikeren og forfatteren Lars Morell har udtalt: Selvom GRABOWSKI næsten magter at male med fotografisk nøjagtighed – så er man ikke er i tvivl om hvem den portrætterede er – og så kan GRABOWSKIs portræt-malerier det – som et fotografi ikke er i stand til – nemlig at antyde dels den portrætteredes personlighed – og dels – hvad den portrætterede står for, beskæftiger sig med og måske er særlig kendt for – og så maler han med respekt for de klassiske dyder inden for portræt-kunsten.

Debut og udstillinger: Det første maleri blev solgt i 1963 til Hillerød Byråd – Den første udstilling fandt sted i 1983 i CANBERRA, AUSTRALIEN, og den anden udstilling i 2005 på Arkitektskolen i Århus, og derefter er det blevet til rigtig mange udstillinger, bl.a. på GALLERI ASBÆK, GALLERIE KNUD GROTHE, GALERIE HELTH, STRAND-GALLERIET, COPENHART GALLERY, TV-2, DANMARKS RADIO, GALLERI V58 etc. etc. men jeg har også udstillet ikke så få gange i udlandet, bl.a. på GALERIE ART´MOSPHÉRE i Vence i Frankrig, i Zermat i Schweiz. GALLERY MANUKA, Canberra i Australia, GALLERI SLAKTHUSET i Sverige, GALLERI PINGVIN, Oslo i Norge, GALLERI AMARE, Stavanger i Norge etc. etc.

BILLED-KUNSTER, PORTRÆT-MALER og ARKITEKT MAA BRABRAND SKOVVEJ 20 – 8220 BRABRAND – 40300069.
PS. ”Hvis De vil vide mere” – så KLIK Dem ind på: www.finnulfgrabowski.dk

 

 

 

 

Læs mere
Café Vognporten

Café Vognporten glæder sig til at byde på lækker spise i sæson 2021.

som noget helt nyt har café Vognporten en helt ny cafémenu. Læs hele menuen her

Overvejer du en rejse med grupper eller bus? Se Café Vognportens tilbud til busser og grupper her 

Læs mere
Klosterbutikken - Børglum Klosters museumsbutik

Klosterbutikken holder åbent alle ugens dage kl 10-17 med mange fristelser i tøj, tasker, interiør og meget mere.

Læs mere

januar

Åbningstider 2021

Vinterferie:

13. februar-28. februar (kl 10-16)

Påske:

27. marts-5. april (kl 10-16)

Hovedsæson:

30. April-24. oktober (kl 10-17)

Julemarked:

19. 20. 21. november (kl 10-17)
26. 27. 28. november (kl 10-17)
4. 5. december (kl 10-16)
11. 12. december (kl 10-16)

Læs mere

maj

kunstudstillingen 'DIALOG' ved Lars Ibsen og Lars Kalmar Kastanje.

Kunstudstillingen med titlen 'DIALOG' af Lars Ibsen og Lars Kalmar Kastanje.  

Udstillingen kan opleves på 1. sal i den renoverede hestestald fra 30. april  

Lars Ibsen

Som arkitekt har jeg altid interesseret mig for design og formgivning.
I mit arbejde med keramikken kan jeg frit eksperimentere med farver, overflade, æstetik og udtryk, og det er en fornøjelse, hver gang det lykkes at ramme det udtryk, jeg gerne vil have. Det at eksperimentere er jo at betræde nye veje og finde vej.

Siden jeg for godt 30 år siden begyndte at arbejde med leret har jeg løbende uddannet mig på flere kurser på bl.a. Aarhus Kunstakademi og deltaget i flere inspirerende fællesskaber og samarbejder med andre keramikere og pottemagere. Derudover henter jeg ofte inspiration hos billedkunstnere og skulptører og også i musikken.
De sidste 15 - 16 år har jeg kunnet koncentrere mig mere professionelt om keramikken, og det har givet plads til at udvikle mit udtryk i mine keramiske arbejder.

Jeg arbejder mest med unika skåle, kuber og lågkrukker i stentøj, og i de senere år har jeg også arbejdet med raku-teknik.

Jeg anvender flere forskellige lertyper og næsten altid begitning, som er ler, der er indfarvet med oxyder og lerfarver.
Jeg bruger til gengæld meget få glasurer – et par farvede og ellers få transparente matte og blanke glasurer, og så bruger jeg ofte ren aske som glasur. Jeg forgløder både raku og stentøj ved ca. 950 gr. og glasurbrænder stentøj ved ca. 1260-1280 gr.

De senere år har jeg haft en omfattende udstillingsvirksomhed i Danmark - på censurerede udstillinger, gallerier, udstillingssteder og hos kunstforeninger, og det er en stor fornøjelse at møde publikum der og få reaktioner på mine ting.

Se mere om mine arbejder, om udstillinger og om mig på  www.ibsenkeramik.dk.

 

Lars Kastanje

Lars kastanje eksperimenterer som en leg i sine malerier med akrylfarver og japanpapir, hvor han har udviklet sin helt egen specielle teknik.

Lars kastanje har fra begyndelsen besluttet sig for motivet og farvevalget, som skal beskrive netop den fortælling og følelse, der skal færdiggøre hans værk. Hans billeder er påvirket af omgivelser og opdigtede fænomener, hvor udtrykket er fantasi og humor og intentionen er at vække følelser, samt inspiration og fordybelse.

Processen indledes altid med blyanten i hånden. Ideen skitseres og overføres herefter direkte på lærredet. Maleriet er opbygget lag på lag, med maling og papir, hvormed han opnår en stoflighed, som kan vise den samme farve stærkt nuanceret. Herudover er der i motiverne et virvar af farver som på en palet, der til slut omfavner selve motivet.

Rent kompositorisk benytter Lars Kastanje sig ofte af abstrakte former, der både giver billedet dynamik og balance og angiver bestemte stemninger. Han er stærkt optaget af at få et visuelt, grafisk, dekorativt udtryk, gerne pågående og opmærksomhedskrævende. Skarphed, sikkert farvevalg, struktur og styring virker som en parallel til hans baggrund som arkitekt.

Der er i spændvidden af hans billeder fysisk lighed og realisme med virkelighed, hvor farverne ligger sig som et slør over ansigter, kroppe og objekter. Grænsen mellem abstraktion og figuration er for Lars kastanje flydende, men meget stemnings betonet i en sikker teknisk kunnen.

Peter Thygesen - Navneredaktør - Politiken.

 

Læs mere
Børglum kloster er lukket på grund af samfundssituationen med Covid-19 Bayeuxtapetet

Oplev den eneste fuldstændige broderede kopi af Bayeuxtapetet i verden på Børglum Kloster.

Permanent udstilling

Bayeuxtapetet er også blevet kaldt ’Verdens ældste Tegneserie’ og originalen er næste 1000 år gammel. Tapetet er syet af 9 brodøser fra Vikingegruppen Lindholm Høje

Igennem 49 scener skildres historien om slaget ved Hastings i 1066 og en række hændelser i årene forud for invasionen. Tapetet er en fuldstændig kopi af det historiske Bayeuxtapet.

Tapetet er 70 meter langt og afbilleder bl.a. det blodige slag ved Hastings den 14. oktober år 1066, hvor Vilhelm Erobrerens invasionstyrker besejrede den engelske hær under kong Harold Godvinson.

Hele værket har været 14 år under udarbejdelse af de 9 brodøser, og det svarer til at de arbejdsomme kvinder i gennemsnit har syet 3 mm om dagen på det gigantiske værk. Hvis man iberegner afslutningen, så har det taget i alt 15 år at genskabe den historiske fortælling.

bemærk: udstillingen er på 1. sal men der er en elevator.

Læs mere

oktober

Børglum kloster er lukket på grund af samfundssituationen med Covid-19 Den Gamle Domkirke
Oplev Børglum Klosters gamle domkirke
Børglum Klosters gamle Domkirke var i sin udformning tænkt som en Katedralkirke.
 
Den gigantiske Altertavle, der optager det meste af kirkens østvæg er 12 meter høj, Alterbilledet er en kopi af Rubens ’Nadveren’ og malet af M. Chr. Thrane

 

Læs mere

februar

Børglum kloster er lukket på grund af samfundssituationen med Covid-19 Frihedskæmper Kaptajn Christian M. Rottbøll

Oplev vores nye udstilling om frihedskæmper Kaptajn Christian M. Rottbøll.

Christian Michael der af venner og familie blev kaldt 'Mik' havde et kort men begivenhedsrigt liv der bragte ham til Berlin, Argentina, Finland som frivillig i vinterkrigen og England hvor han bliver udannet agent før han igen tilbage til Danmark, og hvor han mister livet i frihedskampen d. 26. september 1942 kl 06.20.

Læs mere
Top