Events og nye udstillinger

Her kan du se de nye events og udstillinger der sker på Børglum Kloster. Programmet opdateres løbende så hold øje med siden for at se de sidste nye events

september

16. september - 22. oktober Kunstudstilling i maleri og musik v/ Tine Lilholt og Klaus Thrane

Oplev kunstudstilling 'Dyrekredsen' af Tine Lilholt dette efterår i historiske rammer på Børglum Kloster.

I udstillingen vil man opleve malerier og musik af Tine Lilholt.

Husk at medbringe høretelefoner til din smartphone, hvis man vil opleve den fulde udstilling. Da musikken skal høres via QR kode. 

Udstillingen kan opleves 16. september - 22. oktober

 

Dyrekredsen  

The Zodiac

 En symbiose af mine 3 M´er: Musik, Maleri og Modetegning.

 

 Hvorfor laver jeg dette her projekt?

 

Min store passion er at udtrykke mig kreativt. At gribe inspirationen. Forme verden som jeg synes den lyder og ser ud. At bruge farver, lyd til at skabe en verden af skønhed og harmoni. Som kan inspirere og åbne op til indre verdener og følelser. Så man kan spejle sig selv og mærke sig selv.

Som 3 årig startede jeg med at spille blokfløjte i Den Musikalske Legestue i Aalborg. Og jeg holdt aldrig op, selv om alle andre jeg kendte holdt op. Senere blev blokfløjten skiftet ud med min elskede tværfløjte, selvom jeg stadig ind imellem spiller på mine blokfløjter.

Jeg  elskede også at tegne tøj til påklædningsdukker, som jeg fik fra ugeblade og fra morgenmadspakker. Eller tegnede dem selv. Man kunne også købe nogle fine ark med påklædningsdukker i legetøjsforretningen. Jeg synes det var fantastisk at tegne forskelligt tøj på papir, klippe det ud med små mærker, der kunne bøjes om skuldrene på pap dukken. Bruge forskelligt gavepapir, eller selv dekorere papiret med mønstre.

Som ung havde jeg en drøm om at designe tøj, men der gik musik i mit liv og tiden gik.

Med det her projekt leger jeg med mode tegningen, som en del af værket. Sat sammen med maleri og musik.

 Jeg lever, når jeg udtrykker mig. Jeg lever, når jeg kommunikerer. Jeg lever, når jeg er stille og mærker efter. Samler indtryk.

 

Jeg synes farver og lyd hænger sammen.

 Jeg har altid følt en intuitiv sammenhæng mellem farver og lyd.

Og har også altid haft en spirituel interesse, selvom jeg i min ungdom nok ikke var særlig bevidst om det.

Nu, som lidt ældre tør jeg godt åbne op for det spirituelle, f.eks. astrologien, og bruger bl.a. det i min hverdag som inspiration og vejledning til at finde retning i livet.

 Hvorfor skabe stjernetegnsbilleder med musik?

Siden jeg lavede min første kombination af musik og maleri, som var DREAMSCAPES projektet i 2009, har jeg syntes at musik og maleri hænger sammen. Malerierne begynder helt konkret at sige noget, når jeg fordyber mig i arbejdet med dem.

Så det giver mening for mig at få både musik og malerier med i min måde at udtrykke mig på.

Denne udstilling DYREKREDSEN  eller The Zodiac, som det hedder på engelsk, altså kredsen af de 12 stjernetegn,  er min måde at kombinere min spirituelle interesse  med min interesse for modetegning, maleri og musik. De 3 m´er.

 Det er en personlig udfoldelse af 3 discipliner samlet til ét værk.

Sat ind i en astrologisk kontekst.

 

Og hvorfor så stjernetegn?

 Fordi jeg i en del år har interesseret mig for, hvad man kan bruge sit horoskop til.

Ligesom jeg er nysgerrig på andre måder, hvor man kan blive klogere på sig selv. Jeg bruger det  som en slags vejledning i, hvilke valg jeg tager i livet og i hvilke retninger, jeg skal vende mig. Jeg bruger det også til at finde ud af noget om mig selv. Hvor bøvler jeg med noget og hvor jeg har det nemmere.

 Jeg er ikke astrolog, men interesserer mig for det. Til det her projekt har jeg læst en del. Og har fundet ud af, at jo mere jeg læser, jo dybere jeg går ned i de enkelte dele af mit horoskop, jo mindre ved jeg. Velvidende at ens stjernetegn ikke er bestemmende for, hvordan man er som en hel person.

Når man dykker ned i astrologien, finder man ud af, at der er mange andre aspekter der spiller ind.

Derfor fortæller ens stjernetegn ikke det hele. Men det er en start til at begynde en fordybende og sjov rejse ind i sit eget landkort.

Det er stort og til vedvarende beskæftigelse at studere astrologien. Lidt ligesom at arbejde med farver og musik. Man bliver aldrig færdig og kan blive ved at fordybe sig.

Jeg har lavet malerierne og musikken ud fra en intuitiv fornemmelse af de forskellige tegn. Har studeret mennesker jeg kender i de forskellige tegn, og har ladet mig rive lidt med hen af vejen i processen.

Da jeg var ung og troede jeg skulle til Paris og designe haute couture, tegnede jeg rigtig mange modeller, og det er jeg aldrig holdt op med.

Jeg håber min modestreg og farvesætning, som er lavet med et glimt i øjet og med den dybeste respekt for alle tegnene, kan opmuntre til nysgerrighed og mod til fordybelse.

Fordi det er interessant at udvikle sig, at vikle sig ud af, hvad man har fået viklet sig ind i i løbet af livet. Nogle gange går vi veje, der fører fremad og andre gange går vi ad blinde veje.

Så må vi tilbage og hen ad en anden vej.  Og her kan ens horoskop være en vejledning og kan give en forståelse af hvorfor,  hvordan og hvilke muligheder.

Som sagt kommer det let til mig at finde på melodier når jeg maler.  Og andre gange i det her projekt, har det bare været almindeligt fast arbejde. At stå op. Lave en kop kaffe, sætte mig ind til klaveret i stuen, have fløjten ved min side og så begynde at komponere.

Lige meget hvad der kom op, har jeg skrevet det ned på noder. Så har jeg flyttet rundt på A og B stykker og tilføjet C stykker efter behov, til jeg har haft en fornemmelse af at nu smeltede det sammen med min intuitive opfattelse af det respektive tegn. Og herefter er det lange arbejde med at indspille, instrumentere, arrangere og producere numrene begyndt.

Denne proces har jeg lagt i hænderne på min mand Klaus Thrane. Han har en indsigt i mit univers og en stor og lidt skæv musikalitet, og så han har et kæmpe netværk af fantastiske musikere han kan kalde ind. Og alt det har gjort det muligt at instrumentere, arrangere og producere numrene, så musikken bliver varieret og smelter sammen med det billedlige univers.

 Tusind tak for det Klaus ! <3

 Det er en gave at vi kan forene vores arbejde og daglige univers på denne måde.

Læs mere
Lægeurtehaven

Oplev en ny udstilling under åben himmel i den gamle urtehave.

Præmonstratenserordenen medbragte altid nøje direktiver ved grundlæggelse af klostre indenfor ordenen. Der også var direktiver for lægeurtshaver.

I præmonstratenserordenen var det sygemesteren der var ansvarlig for klosterets ’hospital’. Som følge af denne rolle var det også oftest sygemesteren der havde ansvaret lægeurtehaven.
Denne lægekyndige
Den digitale lægeurtehave
I denne urtehave kan man altid opleve lægeurterne ved hjælp af de QR-koder, som er opstillet de enkelte bede. Indscan QR-koden med din smartphone og se en kort informationsvideo om hver enkelt lægeurt og hvordan man brugte dem i middelalderen.

Læs mere

maj

Kunstudstilling v/ Bodil Dam og Brigitte Schreuder

Væsner fra Bayeux

Bodil Dam

Billedhugger Bodil Dam medlem af Dansk Billedhugger Samfund, DBS og Kvindelige Kunstneres Samfund, KKS.

Jeg arbejder i stentøjsler og bronze. De fleste skulpturer i denne udstilling er i stentøjsler. Inspirationen til skulpturerne er hentet fra de mange væsner man finder i Bayeux tapetet. De fleste af skulpturerne har et bestemt væsen på tapetet som forlæg. Dog har jeg digtet lidt til hist og pist i processen med at omsætte det todimensionelle til tre dimensioner.

De mange mytiske væsner har fascineret mig, især fordi vi genfinder drager, griffer, manticore etc. i middelalderens kalkmalerier, og fordi man virkelig troede på dem dengang.

På Bayeux tapetet er der rigtig mange af de tobenede drager som egentlig kaldes Wyvern, de hænger måske sammen med at det også er den type man finder på en del af skjoldene hos krigerne på tapetet.

Manticoren er en løve med menneskeansigt og en giftig hale. Maticoren er et farligt væsen som man sagde spiste mennesker. Griffen er en kombination af fuglenes konge: ørnen og dyrenes konge: løven.

 

 

Arkitektur i ler ’23 -Bayeux genset

Brigitte Schreuder 

Arkitektur i ler.
Mine værker består af templer, altere, huse og andre bygninger.
Al inspiration kommer fra den romanske byggekunst. Mine værker er ikke kopier af bestående bygninger, men er mit udtryk af disse bygninger.
Jeg leger med de byggeelementer, der er, og laver nye bygninger og kunstværker ud fra dem.

Ligesom min første udstilling på Børglum Kloster er jeg igen inspireret af bygninger fra Bayeux tapetet. Denne gang er det de tårne, som står ved siden af de paladser, hvor William Erobreren havde sine selskaber. Mine værker er min fortolkning af disse tårne. Dette er dog også nødvendigt, da disse tårne ikke er fremstillet som 3D, og derfor kræver det en vis fortolkning for at færdiggøre dem.. Det sjove er, at broderiet er en fortolkning, hvorfra jeg laver min fortolkning. Det giver en spændende effekt.

En anden del af denne udstilling er værker inspireret af pakhuse i Speicherstadt i Hamburg. Jeg så disse pakhuse i 2018, da jeg første gang var på vej til Børglum Kloster.

I min arbejdsproces laver jeg sjældent skitser. Jeg har en ide for, hvad jeg vil lave og starter med at skære plader af ler, som jeg har rullet ud. Med disse plader laver jeg min første form. Efter den første brænding ved 1020 grader bliver værket glaseret, ofte op til flere gange, for at få den rette farve og tekstur. Ofte bliver der brændt i temperature op til 1130 grader. Til sidst kommes der lyster (en glaserings teknik) oven på værket, som derefter bliver brændt ved 800 grader.

Læs mere
1. maj Sommer på Børglum Kloster

Vi glæder os til at se jer til en ny sæson på Børglum Kloster  

Oplev mange forskellige udstillinger, rundvisninger og koncerter i løbet af sommeren og efteråret

mere information senere

åbningstider og entré priser☺♥

Se åbningstider her

Se priser her

 

  

Læs mere

oktober

uge 42 Hyggelig Halloween på Børglum Kloster - uge 42

I uge 42 fejre vi Halloween på Børglum kloster.

i løbet af ugen vil der være forskellige (u)hyggelige aktiviteter for børn og voksne.

Vi pynter op til en hyggelig Halloween.

Konkurrencen ’Hvad er det magiske ord? ’(for børn)

Heksene er lige kommet tilbage fra Bloksbjerg hvor de var til heksemøde.

På heksemødet lærte de et helt nyt magisk ord. Efter den lange rejse kan Heksene desværre ikke ikke huske det magiske ord.

Heldigvis kan heksene huske et bogstav hver af den nye formular.

Saml bogstaverne ved heksehattene og hjælp heksene med at huske det nye magiske ord

 

Krumme på besøg -  onsdag 18. oktober kl 11.00

Krumme besøger Børglum kloster i Krummes hule klædt ud som den (u)hyggelige 'Halloween mand'

 

Læs mere

januar

Cafe vognporten har åbent indenfor klosterets normale åbningstider Café Vognporten

CAFE VOGNPORTEN 

Cafe Vognporten har åbent alle dage i sommeren , og vi serverer forskellige småretter

Køkkenet er åbent 11-16

På forudbestilling serveres brunch dog fra kl 10.15

bestil her https://fruhansen.dk/

Der er kun adgang til caféen ved køb af entrébillet eller årskort.

kontakt caféen

lisbet@fruhansen.dk
Tlf: +45 4940 2622

Læs mere
Top