Vi glæder os til at se jer på Børglum Kloster 😊
Åbningstider: 😊
Vinterferien:12. februar-27. februar (kl 10-16)
Påske åbent: 9.april-18 april (kl 10-16)
Hoved sæson: 30.april-23. oktober (kl 10-17)
I Café Vognporten serveres mange forskellige retter for besøgende på Børglum Kloster.
I Cafe Vognporten serverer brunch, frokost, afternoon tea, kolde og varme drikke, vin og øl
(brunch alle ugens dage kl 10.15-11.30. forudbestilling dagen før anbefales.)
Caféen kan kontaktes på
vognporten@fruhansen.dk
Tlf: +45 4940 2622
Der er kun adgang til caféen ved køb af entrébillet eller årskort.
Børglum Kloster kirke havde i middelalderen status af domkirke, og var fysisk større end den fremstår i nutiden.
I denne udstilling fortælles om Børglum klosters bygningshistorie inden reformationen, med fokus på den gamle domkirke.
Det genskabte triforium som ses i denne udstilling er en rekonstruktion af de triforieåbninger, der fandtes i Børglum Kloster Domkirke i den katolske storhedstid.
Program:
Johann Sebastian Bach Præludium & Tripelfuga i Es-Dur BWV 552
1685 -1750
César Franck Andantino i g-mol
1822 - 1890
Fuzzy Cadences et tremblements á Notre Dame (2002)
f.1939 Tilegnet professor Grethe Krogh
Ved orglet: Søren Rasmussen, Abildgård kirke i
Frederikshavn
Omtale af program:
Koncerten indledes med et af Johan Sebastian Bach' s største orgelværker: Præludium og Tripel-fuga i Es-Dur, der begynder og afslutter den store tyske musikfaders "Dritter Teil Clavierübung" . I dette værk hylder Bach den såkaldte franske ouverturestil, og den monumentale afsluttende tripel-fuga symboliserer den hellige treenighed: Faderen, Sønnen og Helligånden
14. Juli er Frankrigs nationaldag, også kaldet Bastilledagen. Det er i år 20 år siden for en legendarisk orgelkoncert i Notre Dame kirken i Paris, hvor tidl. Professor Grethe Krogh, som én af de få danske organister, gav koncert på Bastilledagen.
Den danske komponist Fuzzy havde på opfordring af Grethe Krogh komponeret et "Katedralværk" for orgel med indlagte fragmenter fra Frankrigs nationalmelodi. Koncerten var så vellykket, at den blev udgivet på CD, og indlagt i Grethe Kroghs erindringsbog. På Cd'en kan man opleve det meget store applaus, som et tusindtalligt publikum gav efter koncerten. César Francks lille Andantino er ukendt for de fleste, men Grethe Krogh bragte det smukke lille orgelstykke til Danmark fra en koncertturné i USA. Ved 200 året for den store franske komponists fødsel, falder det naturligt at medtage et orgelværk af ham
mere information senere
Elena Koukhar tog diplomeksamen som pianist fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i 2004.
Efter Diplomeksamen var Elena Koukhar beskæftiget som akkompagnatør ved Operaerne i København og Malmø.
Som idéskaber og kunstnerisk ansvarlig skabte hun i 2009 “Jægerspris Slotskoncert”, som med stor lokal tilslutning blev en kæmpe succes, og modtog i den anledning Frederikssund Kommunes Kulturpris i 2010.
I 2015 afsluttede Elena sin kandidateksamen på orgel ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium under docent Hans Ole Thers. Studierne foregik også hos professor Sophie-Véronique Cauchefer- Choplin i Paris, hvor Elena fungerede som organist ved Den Danske Kirke. I Paris spillede Elena bl.andet til koncert i Saint-Sulpice Kirke med dens verdenskendte orgel.
Elena har siden givet mange koncerter i Danmark, hvor hun med stor succes har præsenteret publikum for både orgel- og klaverværker, og har optrådt i Odd Fellow Palæet, Tivolis Koncertsal og i Radiohuset. Elena Koukhar har også givet solokoncerter i Sverige, Frankrig, Rusland, Israel, Tjekkiet og Schweiz.
Elena Koukhar er organist ved Gl. Holte Kirke.
Lise-Lotte Kristensen er uddannet ved Det Jyske Musikkonservatorium i 1988 med orgel som hovedfag. Derefter tog hun til London og studerede i et år hos professor David Sanger. Efter hjemkomst til Danmark igen blev hun ansat ved Fredenskirken i Viby, hvor hun var med til at opbygge et rigt musikliv omkring kirken med mange børnekor og flere koncertrækker. Efter ansættelse ved Sct. Catharinæ Kirke i Hjørring og Grenaa Kirke er Lise-Lotte nu ansat ved Sct. Nicolai Aabenraa hvor hun især arbejder med voksenkor.
Lise-Lotte Kristensen er en erfaren koncertgiver og har spillet mange koncerter i såvel ind – som udland. Hun udgav i 1996 ”Orglet Danser” – en anderledes orgel-CD der viser de mange facetter ved et orgel. Lise-Lotte har en forkærlighed for det anderledes orgelmusik, musik der er blevet ”glemt” fordi det ikke passede ind i de gængse opfattelser af , hvad orgel- og kirkemusik er.
Ved koncerten i Børglum Klosterkirke vil der blive spillet Buxtehude, traditionel orgelmusik men der vil også blive spillet underholdende små stykker af komponister, man ikke kender, men som man bliver i godt humør af. Alt sammen orgelmusik, komponeret for orgel. Jeg glæder mig til at vise bredden i orgelmusikken – også den sjove
.
Flemming Dreisig, organist/professor, har gjort tjeneste godt et halvt århundrede i Den danske Folkekirke. Han startede oprindelig en pianistuddannelse hos Victor Schiöler, og efter dennes død fortsatte han hos Robert Riefling og Anker Blyme. Siden skiftede han studieretning og tog i 1970 Kirkemusikalsk eksamen fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium som elev af Grethe Krogh. Studierne fortsatte i Paris hos Gaston Litaize og Jean Langlais. Året efter med studieophold hos Robert Noehren, USA.
Med orgeldebut’en i Radiohusets koncertsal, 1972 blev der åbnet for en unik karriere: udnævnelse til domorganist i Maribo; prisvinder ved den nordiske konkurrence for yngre organister i Stockholm, 1973, og siden en international koncertvirksomhed frem til i dag. Indenfor Folkekirken har det ført til embeder som Helligåndskirken, Kbh. 1977-89; Rønne Kirke 1995-2003 og Københavns Domkirke, 2003-11.
Flemming Dreisig blev lærer i orgel ved DKDM fra 1973, og udnævnt til professor samme sted i årene 1983-88. Er gennem en årrække benyttet som beskikket censor ved musikkonservatorierne. En levende interesse for orgelbygning har medført konsulentopgaver på flere orgelprojekter: Bl.a. Helligaandskirken, Kbh 1986; DR-byen 2009 og Aarhus domkirke i 2020.
Freddy Samsing vil udfører egne kompositioner til Orgelmatineen i Børglum Klosters gamle Domkirke. Freddy Samsing komponerer præludier og postludier til gudstjenesterne i Tornby og Vidstrup. Der foreligger ca. 60-70 af slagsen, hvoraf der vil sammensættes et varieret program. Freddy Samsing er i dag pensioneret fra Domkirken og er deltidsansat ved Tornby og Vidstrup kirker.
:::
Orkesterledelse studerede Samsing hos prof. Arne Hammelboe, cembalo hos Finn Viderø, og han har også studeret violin hos Martin Andersen og Peder Elbæk.
Samsing har været solist med symfoniorkesteret i Danmark, Norge, Sverige, Tyskland og Belgien og har optrådt i radio og tv. Han har undervist på tre af de af landets fem konservatorier, var medstifter af Odense domkirkes kammerorkester år i 2000 og har siden 1994 været jurymedlem i Odense internationale orgel konkurrence.
Vi inviterer til rose-smagning og picnickurv på plænen ved Børglum Kloster Medbring tæppe og eventuelt havestol.
I tilfælde af dårligt vejr vil arrangementet foregå i Cafe Vognporten.
Søndag 22.juli kl. 14-16
Smagning af 6 rosevine
Picnickurv med flutes, ost og skinke
275, - kr.
Prisen er inklusiv entre til
Børglum Kloster
Tilmelding nødvendig - tlf. 4940 2622
senest tilmelding 18. juli
Arrangører
Bent Hargaard Vinimport
Cafe Vognporten ved Lisbet Hansen/ Uffe Nielsen
Læs mere
Permanent udstilling
Bayeuxtapetet er også blevet kaldt ’Verdens ældste Tegneserie’ og originalen er næste 1000 år gammel. Tapetet er syet af 9 brodøser fra Vikingegruppen Lindholm Høje
Igennem 49 scener skildres historien om slaget ved Hastings i 1066 og en række hændelser i årene forud for invasionen. Tapetet er en fuldstændig kopi af det historiske Bayeuxtapet.
Tapetet er 70 meter langt og afbilleder bl.a. det blodige slag ved Hastings den 14. oktober år 1066, hvor Vilhelm Erobrerens invasionstyrker besejrede den engelske hær under kong Harold Godvinson.
Hele værket har været 14 år under udarbejdelse af de 9 brodøser, og det svarer til at de arbejdsomme kvinder i gennemsnit har syet 3 mm om dagen på det gigantiske værk. Hvis man iberegner afslutningen, så har det taget i alt 15 år at genskabe den historiske fortælling.
bemærk: udstillingen er på 1. sal men der er en elevator.
Læs mere
lørdag 9. april åbner vi Børglum Kloster store kunstudstilling, der i år bliver med 4 forskellige kunstnere.
Til dette års store kunstudstilling kan man opleve værker af kunstnerne: Peter Brandes, Maja Lisa Engelhardt, Gerda Louis-Hansen og Anders Hald.
Udstillingen er skabt i samarbejde med Galerie Moderne Silkeborg
Peter Brandes
Maja Lisa Engelhardt
Gerda Louis-Hansen
Anders Hald
Læs mere
Oplev musikken fra Danmarks næstældste barokorgel i den gamle domkirke, til orgelmatineerne i juli og august på følgende datoer: (onsdage kl 14.00)