Vi glæder os til at se jer til den nye kunstudstilling i efteråret 2024
På kunstudstillingen vil man kunne opleve værker af Jan Janus Langthjem
HIMMEL OG BARNETRO
Når man betragter den frederikshavnske kunstner Jan Janus Langthjems værker ser man motiver fra hverdagen og den almindelige dagligdag gengivet i et flygtigt øjeblik båret af en dyb personlig oplevelse, og udtrykt med en underfundig dobbelthed.
Man kan kalde det for impressionisme med et tvist.
Det vil man kunne forvisse sig om i Jan Janus Langthjems særudstilling på Børglum Kloster fra 7. september til 20. oktober 2024.
I øjeblikket er kunstneren i fuld gang med at forberede udstillingen i atelieret i Frederikshavn, hvor han blandt andet netop har sat de første streger til et tre-fløjet altermaleri, der skal beskrive vores livscyklus.
Ideen til det kom i en morgendøs, men evnede som de færreste drømme at forblive intakt og stå krystalklar selv efter morgenkaffen.
- Og når man nu skal udstille på et kloster, så er et altermaleri vel velvalgt, siger Jan Janus Langthjem.
Hans kreative livsrejse har bragt ham vidt omkring både bogstaveligt og i overført betydning.
Arbejdsopgaver har kaldt ham til mange forskellige lande gennem de 64 livsår - og han har afsøgt de kreative udfordringer i alle tænkelige materialer og i en kunstnerisk bevægelse mellem såvel dystre som absurd farverige motiver.
På lærrederne i dag ser vi hans særegne evne til at formidle budskaber og udtryk, der rummer kvalitet med dobbelthed og humor forenet i en stilhed, der alene brydes af vindens sus og bølgernes skvulp. Langt fra dagens stress og larm.
For sådan er maleren Jan Janus Pedersen Langthjem.
Født 16. marts 1959 i Frederikshavn.
Lige fra sine første barneår har papiret og blyanten været en integreret del af ham. Han kreerede ivrigt tegninger, som alle rummede en fortælling og denne kærlighed for tegninger varede ved op gennem ungdomsårene og skubbede derfor Jan Janus Langthjem tidligt i retning af en karriere som grafiker og illustrator - altså et virke med papir og blyant.
Over 40 år er det blevet til i denne branche. År der har bragt Jan Janus Langthjem vidt omkring både opgavemæssigt og geografisk.
Han har været leder af tegnestuer, undervist i grafik, samt lavet utallige bestillings- og freelanceopgaver blandt andet for Disney-koncernen.
Men hans egentlige kunstneriske virke tog først sin begyndelse for nogle år siden. Afsættet blev en tegning han fandt i sin mors gemmer. En tegning som var et komplet billede af et barnesind, fuld af håb, livsglæde og uskyld. Han havde selv lavet den som 4-årig.
Budskabet i denne tegning blev en afgørende inspirationskilde for hans videre kunstneriske udvikling med nye malerier båret af barndommens håb, livsglæde og uskyld.
Malerierne har ligesom barndommens tegninger en bestemt historie med det formål at få smil og glæde frem til en verden, der kan forekomme dyster og forpint, og han ser det selv som en kreativ livsrejse fra barndommen og til livsglad kunst med dobbelthed og humor.
For Jan Janus Langthjem er målet frem for alt at facilitere livsglæden og livsmodet hos beskueren.
Og netop livsglæde springer ud af maleriet med golfspilleren, der tilsyneladende er strandet ude midt i en sandmile. Maleriet bærer titlen “out of bounds” og er et eksempel på et øjebliksbillede, der bobler af netop livsglæde og understreger, at smilet kan få tankerne til at boble med.
Eller som i maleriet “Overleveren”, der leder tankerne hen på Pippi Langstrømpes livsmotto: "Det har jeg aldrig gjort før, så det klarer jeg helt sikkert."
- Når jeg selv gæster et galleri eller en kunstudstilling, så har jeg en forventning om, at få indtryk med hjem, som kan mane til eftertanke og give plads til smil.
- Det er mit mål at mine malerier kan gøre det samme for beskueren. For jeg er afgjort ikke katalysator for fordybelse og selvransagelse. Tværtimod, siger Jan Janus Langthjem.
Godt 30 værker vil være klar til at indtage Børglum Kloster i sensommeren.
- Jeg glæder mig selvfølgelig til denne særudstilling, hvor jeg får mulighed for at vise mine historier og min motivverden frem for et større publikum end det, jeg vil kunne nå i mit atelier i Frederikshavn, siger Jan Janus Langthjem.
Læs mereJulen er den eneste tid på året, hvor vi har åbnet vores private stuer, og her er der garanti for unik julestemning. Vi har dekoreret hele klosteret med julehjerter, gran, krybbespil, kravlenisser og alt den anden pynt, det hører julen til.
På vores julemarked sørger vi for, at der holdes forskellige julearrangementer, og vi har bl.a. haft besøg af et nisseorkester, der var til stor glæde for alle i alle aldre.
I juletiden åbner vi ekstraordinært for klosterets private stuer for at sikre stemningsfulde omgivelser til vores julemarked. I år kan I forvente omkring 30 forskellige boder med alt fra kunst til håndværk og madboder med lokale delikatesser produceret af lokale producenter og med lokale råvarer. Kunst- og håndværksboder med julepynt og diverse, og maden kan I nyde i den renoverede hestestald.
Vi tilbyder ligeledes en helt fantastisk brunch eller aftenbuffet i vores café, hvor I kan nyde smagen af jul i fællesskab med jeres kære. Hvis I ønsker brunch eller aftenbuffet, skal I huske at forudbestille dette.
I kan få et overblik over vores åbningstider i denne sæson i boksen til venstre.
I vores café bugner det med gode madtilbud. Til vores julemarked søger vi for, at du får stillet sulten med traditionelle og velsmagende juleretter. Hvis du skal have stillet tørsten, så hjælper vi med at skænke et godt glas gløgg.
Vil du gerne tale med caféen? de kan kontaktes på
Kontakt Café Vognporten:
I vores julepyntsbutik finder du en verden af julepynt og god inspiration til julegaverne, og vores personale står altid klar til at komme med gode råd og vejledning.
Bemærk forhøjet entrépriser og ingen rabatordninger.
Voksne 110,-
Børn 0-6 år gratis
Børn 7-12 år 50,-
15. november (fredag), 16. november (lørdag) og 17. november (søndag)
22. november (fredag), 23. november (lørdag) og 24. november (søndag)
Tirsdag 26. november kl 16-20 - det eneste aftenåbent. Afsluttes med fyrværkeri kl 20.00
30. november (lørdag), 1. december(lørdag)
7. december(lørdag), 8. december(lørdag)
Du kan ikke undgå at komme i godt humør efter en tur på Børglum Klosters julemarked. Klosteret er placeret i Nordjylland ved Vrå, og vi har juleglade besøgende fra hele landet. Hvis du har spørgsmål til vores arrangementer, eller hvis du ønsker at få en opdatering på priser og åbningstidspunkter, så skal du ikke være bange for at kontakte os.
Vi kontaktes på telefon +45 98 99 40 11 eller send en mail til info@boerglumkloster.dk. Vi glæder os til at se dig.
I denne udstilling vil vi fortælle om den internationale middelalder ved Børglum Kloster, og hvordan Børglum kloster forbandt norden til det europæiske katolske fællesskab.
Som pavemagtens frontpost, forbandt Børglum Kloster igennem middelalderen Norden til det fælles katolske samfund og enhed, som på mange måder i politik, handel, tro udgjorde det fælleseuropæiske samfund.
Det middelalderlige bispesædet for Vendsyssel lå ved Børglum og klosteret var hovedklosteret i norden for præmonstratenserordenen.
Klosterlederen af Børglum Kloster havde titlen ’Præpositus’ da han udover at være klosterets leder, også var leder af de i alt 10 klostre der var spredt rundt i det nuværende Danmark, Norge, Sverige og Skotland. Dette nordiske klosterfællesskab hed ’Circariae Dania’.
Klostret besad en fuldstændig selvstændighed, da Præpositus og konventet var ikke underlagt hverken kongen eller biskoppen. De stod kun til ansvar for generalabbeden i Prémontré, som skulle sikre, at klostret havde den nødvendige støtte fra pavens side. I denne udstilling præsenteres den nyeste forskning om det internationale centrum, der fandtes ved Børglum Kloster i middelalderen og gik til grunde ved reformationen.
Læs merei løbet af ugen vil der være forskellige (u)hyggelige aktiviteter for børn og voksne.
Vi pynter op til en hyggelig Halloween. oplev blandt andet heksens uhyggelige køkken
De små spøgelser skal til halloween fest men deres invitation er blevet væk, så de kan ikke huske hvem der afholder den spændende fest for klostrets mange spøgelser.
Heldigvis kan spøgelserne huske et bogstav hver! Hjælp spøgelserne. Finde bogstaverne ved hver af de festklædte spøgelser og find ud af hvem af klosterets spøgelser der holder festen.
Krumme besøger Børglum kloster i Krummes hule klædt ud som den (u)hyggelige 'Halloween mand'
Læs mere
Har du nogensinde været nysgerrig efter at vide, hvad der foregår bag kulisserne under en restaurering? Vi inviterer dig indenfor til en unik oplevelse, hvor historie, arkitektur og håndværk forenes i vores kommende udstilling om den igangværende restaurering af den gamle domkirke.
Tag med på en rejse fra fortid til fremtid, og få et indgående indblik i det omfattende arbejde, der udføres for at genoplive dette historiske monument til dets tidligere pragt. Vi vil tage dig med på en rejse fra den sidste store restaurering i 1700-tallet, udført af kongens generalbygmester Laurids de Thurah og Frederik Kiærskiold, til den igangværende restaurering og vores bestræbelser på at bevare vores kulturarv.
Udstillingen er stadig under forberedelse, men vi ser frem til at åbne dørene og dele hvert eneste aspekt af denne restaureringsproces med jer.
Læs mereSe hele Café vognportens menu her https://fruhansen.dk/
kontakt caféen
lisbet@fruhansen.dk
Tlf: +45 4940 2622
Læs mere
I januar 2024 startede restaureringen af den gamle domkirke efter et års forberedelse. den sidste store restaurering af den gamle domkirke skete i 1700-tallet, først af Frederik Kiærskiold og dernæst af kongens generalbygmester Laurids de Thurah.
Den igangværende restaurering forventes at forløbe de næste to år.
Vi glæder os til at vi igen kan åbne den gamle domkirke.
Restaureringen af den gamle domkirke gennemføres takket være stor fondsstøtte fra følgende fonde:
Er du nysgerrig på arbejdet med restaureringen af den gamle domkirke ved Børglum Kloster?
Så følg med på vores facebook og Youtubekanal, hvor vi løbende fortæller om restaureringen og de seneste opdagelser
se vores youtubekanal her https://www.youtube.com/@boerglumkloster_officiel
Læs mere
Permanent udstilling
Bayeuxtapetet er også blevet kaldt ’Verdens ældste Tegneserie’ og originalen er næste 1000 år gammel. Tapetet er syet af 9 brodøser fra Vikingegruppen Lindholm Høje
Igennem 49 scener skildres historien om slaget ved Hastings i 1066 og en række hændelser i årene forud for invasionen. Tapetet er en fuldstændig kopi af det historiske Bayeuxtapet.
Tapetet er 70 meter langt og afbilleder bl.a. det blodige slag ved Hastings den 14. oktober år 1066, hvor Vilhelm Erobrerens invasionstyrker besejrede den engelske hær under kong Harold Godvinson.
Hele værket har været 14 år under udarbejdelse af de 9 brodøser, og det svarer til at de arbejdsomme kvinder i gennemsnit har syet 3 mm om dagen på det gigantiske værk. Hvis man iberegner afslutningen, så har det taget i alt 15 år at genskabe den historiske fortælling.
bemærk: udstillingen er på 1. sal men der er en elevator.
Læs mere
Udstillingen ”Forkrøpninger og grænseløse rum - Barokken genbesøgt" åbner snart på Børglum Kloster. Her blænder designere og arkitekter med tilknytning til Det Kongelige Akademi op for historien i en nutidig optik.
Under barokken udviklede en række kunstnere et særligt formsprog, herunder arkitekten bag ombygningen af Børglum Kloster i 1750’erne, Lauritz de Thurah (1706-1759). Det hang sammen med et nyt erkendelsesrum, der blandt andet opstod i kølvandet på reformationen og efter opdagelsen af, at jorden ikke var centrum i universet.
’Forkrøppede’ profiler, der i plan eller snit knækkede og skabte samme effekt som dobbelteksponerede fotografier, blanke overflader og spejle, destabiliserede rummenes grænser, så adskillelsen mellem eksteriør og interiør, natur og kultur blev anfægtet.
Med udgangspunkt i fotografen Anders Sune Bergs billeder af Lauritz de Thurahs arkitektur tager glaskunstner Maria Sparre-Petersen, keramiker Flemming Tvede Hansen og arkitekterne Suzi Pain, Natalie Körner, Jacob Bang og Anne Romme afsæt i denne forsvundne formverden.
Gennem designeksperimenter undersøger udstillerne, hvordan barokkens glemte skat af rumlige og stoflige virkninger kan inspirere en nutidig designpraksis. En undersøgelse, der også taler ind i en tid med øget fokus på genbrug af bygninger, bygningsdele og materialer.
Udstillingen er tilrettelagt af grafisk designer Rasmus Koch og kurateret af arkitekt Peter Thule Kristensen. Begge står de bag bogen “Lauritz de Thurah – Barokkens arkitektur og verdensbillede“ fra 2023, hvori Anders Sune Bergs fotos også indgår.
Læs mere