Børglum Kloster

 Vi glæder os til at se jer i 2024

se vores åbningstider her se vores priser her

Du må gerne have din hund med på Børglum Kloster, så længe den er i snor. 🐕 

På klosterets område er der meget brolægning. Dette kan være vanskeligt for gangbesværede.

marts

Restaureringen af den gamle domkirke

Har du nogensinde været nysgerrig efter at vide, hvad der foregår bag kulisserne under en restaurering? Vi inviterer dig indenfor til en unik oplevelse, hvor historie, arkitektur og håndværk forenes i vores kommende udstilling om den igangværende restaurering af den gamle domkirke.

Tag med på en rejse fra fortid til fremtid, og få et indgående indblik i det omfattende arbejde, der udføres for at genoplive dette historiske monument til dets tidligere pragt. Vi vil tage dig med på en rejse fra den sidste store restaurering i 1700-tallet, udført af kongens generalbygmester Laurids de Thurah og Frederik Kiærskiold, til den igangværende restaurering og vores bestræbelser på at bevare vores kulturarv.

Udstillingen er stadig under forberedelse, men vi ser frem til at åbne dørene og dele hvert eneste aspekt af denne restaureringsproces med jer. 

Læs mere
"CLOSE UP" NY kunstudstilling ved Thomas Scrivens Eje og Katherine Scrivens Eje

Værker af Thomas Scrivens Eje og Katherine Scrivens Eje

“Close Up” byder på malerier og andre værker fra atelieret, og deres hjem på Sydals, til det smukke Børglum Kloster i nord.

De fleste kender Thomas Eje fra hans virke som skuespiller og entertainer de sidste 45 år på den
danske arena.

Her kommer vi tæt på Thomas Eje fra en helt anden side. Thomas er født og opvokset i en kunstnerfamilie. Moderen Bodil Eje var Emaljekunstner og maler, og faderen Poul Eje kunstmaler, illustrator og en højt skattet tegnelærer på Skolen For Brugskunst (nu Danmarks Designskole) i København, og morfaren Thorvald Hagedorn-Olsen er ligeledes kendt for sit
mangeårige virke på den danske kunstscene. Derfor var det naturligt for Thomas Eje, at udtrykke
sig gennem billedkunst helt fra barnsben.


Katherine Scrivens Eje har været en del af det danske kunstmiljø i mere end 30 år. Hun er født i Bristol, England hvor hun ligeledes er vokset op i et kunstnerisk miljø hvor faderen var musiker, og farfaren musiker og kunstmaler. Udover hendes helt personlige stil som hun kalder “Silhouetter” er hun også kendt for sine portrætter. Hun har således både portrætteret vores tidligere Dronning Margrethe, og vores nuværende Dronning Mary Som nu har deres plads på væggen på henholdsvis Gråsten Slot, og Amalienborg.


Parret traf hinanden i USA i 2007 da Katherine havde en udstilling i Long Beach, Californien. De blev kort tid efter gift i Las Vegas hvor de begge udstillede sammen på henholdsvis “Gallery Las Vegas” og “Hotel Planet Hollywood”.  Efter hjemkomsten til Danmark flyttede de til “Harbæksgaard” på Sydals hvor de etablerede “Galleri Eje” i 2008, og hvor de udstiller egne værker.

 

 

 

Læs mere
Café Vognporten

Café Vognporten har åbent samtidig med klosteret

Se hele Café vognportens menu her https://fruhansen.dk/

kontakt caféen

lisbet@fruhansen.dk
Tlf: +45 4940 2622

 

Læs mere
DEN GAMLE DOMKIRKE ER UNDER RESTAURERING

 I januar 2024 startede restaureringen af den gamle domkirke efter et års forberedelse. den sidste store restaurering af den gamle domkirke skete i 1700-tallet, først af Frederik Kiærskiold og dernæst af kongens generalbygmester Laurids de Thurah. 

Den igangværende restaurering forventes at forløbe de næste to år. 

Vi glæder os til at vi igen kan åbne den gamle domkirke.

Fondsstøtte sikrer domkirkens restaurering 

Restaureringen af den gamle domkirke gennemføres takket være stor fondsstøtte fra følgende fonde:

Aage og Johanne Louis Hansens Fond

A. P. Møller Fonden

Augustinus Fonden

Den filantropiske forening

Realdania

Sportsgoodsfonden

Det Obelske Familiefond

Hoffmann og Husmans Fond

William Demant Fonden

Slots- og Kulturstyrelsen 

 

Mini-dokumentar om den gamle domkirke

Er du nysgerrig på arbejdet med restaureringen af den gamle domkirke ved Børglum Kloster?

Så følg med på vores facebook og Youtubekanal, hvor vi løbende fortæller om restaureringen og de seneste opdagelser 

se vores youtubekanal her  https://www.youtube.com/@boerglumkloster_officiel

 

 

 

 

 

Læs mere
Bayeuxtapetet

Oplev den eneste fuldstændige broderede kopi af Bayeuxtapetet i verden på Børglum Kloster.

Permanent udstilling

Bayeuxtapetet er også blevet kaldt ’Verdens ældste Tegneserie’ og originalen er næste 1000 år gammel. Tapetet er syet af 9 brodøser fra Vikingegruppen Lindholm Høje

Igennem 49 scener skildres historien om slaget ved Hastings i 1066 og en række hændelser i årene forud for invasionen. Tapetet er en fuldstændig kopi af det historiske Bayeuxtapet.

Tapetet er 70 meter langt og afbilleder bl.a. det blodige slag ved Hastings den 14. oktober år 1066, hvor Vilhelm Erobrerens invasionstyrker besejrede den engelske hær under kong Harold Godvinson.

Hele værket har været 14 år under udarbejdelse af de 9 brodøser, og det svarer til at de arbejdsomme kvinder i gennemsnit har syet 3 mm om dagen på det gigantiske værk. Hvis man iberegner afslutningen, så har det taget i alt 15 år at genskabe den historiske fortælling.

bemærk: udstillingen er på 1. sal men der er en elevator.

 

Læs mere

juni

Nordens Portal til det Katolske Europa - ny middelalderudstilling på vej

I disse dage er opbygningen af en ny middelalderudstilling påbegyndt

I denne udstilling vil vi fortælle om den internationale middelalder ved Børglum Kloster, og hvordan Børglum kloster forbandt norden til det europæiske katolske fællesskab.

Som pavemagtens frontpost, forbandt Børglum Kloster igennem middelalderen Norden til det fælles katolske samfund og enhed, som på mange måder i politik, handel, tro udgjorde det fælleseuropæiske samfund.

Det middelalderlige bispesædet for Vendsyssel lå ved Børglum og klosteret var hovedklosteret i norden for præmonstratenserordenen.
Klosterlederen af Børglum Kloster havde titlen ’Præpositus’ da han udover at være klosterets leder, også var leder af de i alt 10 klostre der var spredt rundt i det nuværende Danmark, Norge, Sverige og Skotland. Dette nordiske klosterfællesskab hed ’Circariae Dania’.

Klostret besad en fuldstændig selvstændighed, da Præpositus og konventet var ikke underlagt hverken kongen eller biskoppen. De stod kun til ansvar for generalabbeden i Prémontré, som skulle sikre, at klostret havde den nødvendige støtte fra pavens side. I denne udstilling præsenteres den nyeste forskning om det internationale centrum, der fandtes ved Børglum Kloster i middelalderen og gik til grunde ved reformationen.

Læs mere
Lørdag d. 29. juni kl. 10 - 16 og søndag d. 30. juni kl.10 – 15 Historisk bueskydning på Børglum Kloster
Lørdag d. 29. juni kl. 10 - 16 og søndag d. 30. juni kl.10 – 15
kan du opleve historisk bueskydning på Børglum Kloster.
Her har bueskytter fra West Vendsyssel Buelaug opslået deres lejr - og i deres vikinge- og middelalderdragter giver de opvisning i langbueskydning mod forskellige mål og cloudskydning over 120 meter.
Kom tæt på skytterne få mere at vide om bueskydningens betydning op gennem historien😊😊
Program
Lørdag
10:00 – 11:00 Almindelig opvisning og formidling
11:00 – 11:30 Langskydning 130 meter
11:30 – 14:00 Almindelig opvisning og formidling
14:00 – 14:30 Langskydning 130 meter
14:30 – 17:00 Almindelig opvisning og formidling
Søndag
10:00 – 11:00 Almindelig opvisning og formidling
11:00 – 11:30 Langskydning 130 meter
11:30 – 14:00 Almindelig opvisning og formidling
14:00 – 14:30 Langskydning 130 meter
14:30 – 16:00 Almindelig opvisning og formidling
Begge dage vil der være skydning i forskellige discipliner bla. Skydning efter æbler, skydning efter 3D dyr og små interne konkurrencer.

 

 

Læs mere

september

7. september - 20. oktober HIMMEL OG BARNETRO - kunstudstilling v/ Jan Janus Langthjem

Vi glæder os til at se jer til den nye kunstudstilling i efteråret 2024

På kunstudstillingen vil man kunne opleve værker af Jan Janus Langthjem

 

HIMMEL OG BARNETRO 

Når man betragter den frederikshavnske kunstner Jan Janus Langthjems værker ser man motiver fra hverdagen og den almindelige dagligdag gengivet i et flygtigt øjeblik båret af en dyb personlig oplevelse, og udtrykt med en underfundig dobbelthed.

Man kan kalde det for impressionisme med et tvist.

 

Det vil man kunne forvisse sig om i Jan Janus Langthjems særudstilling på Børglum Kloster fra 7. september til 20. oktober 2024.

I øjeblikket er kunstneren i fuld gang med at forberede udstillingen i atelieret i Frederikshavn, hvor han blandt andet netop har sat de første streger til et tre-fløjet altermaleri, der skal beskrive vores livscyklus.

 

Ideen til det kom i en morgendøs, men evnede som de færreste drømme at forblive intakt og stå krystalklar selv efter morgenkaffen.

- Og når man nu skal udstille på et kloster, så er et altermaleri vel velvalgt, siger Jan Janus Langthjem.

Hans kreative livsrejse har bragt ham vidt omkring både bogstaveligt og i overført betydning.

 

Arbejdsopgaver har kaldt ham til mange forskellige lande gennem de 64 livsår - og han har  afsøgt de kreative udfordringer i alle tænkelige materialer og  i en kunstnerisk bevægelse mellem såvel dystre som absurd farverige motiver.

 

På lærrederne i dag ser vi hans særegne evne til at formidle budskaber og udtryk, der rummer kvalitet med dobbelthed og humor forenet i en stilhed, der alene brydes af vindens sus og bølgernes skvulp. Langt fra dagens stress og larm.

For sådan er maleren Jan Janus Pedersen Langthjem.

 

Født 16. marts 1959 i Frederikshavn. 

Lige fra sine første barneår har papiret og blyanten været en integreret del af ham. Han kreerede ivrigt tegninger, som alle rummede en fortælling og denne kærlighed for tegninger varede ved op gennem ungdomsårene og skubbede derfor Jan Janus Langthjem tidligt i retning af en karriere som grafiker og illustrator - altså et virke med papir og blyant.

 

Over 40 år er det blevet til i denne branche. År der har bragt Jan Janus Langthjem vidt omkring både opgavemæssigt og geografisk. 

Han har været leder af tegnestuer, undervist i grafik, samt lavet utallige bestillings- og freelanceopgaver blandt andet for Disney-koncernen. 

Men hans egentlige kunstneriske virke tog først sin begyndelse for nogle år siden. Afsættet blev en tegning han fandt i sin mors gemmer. En tegning som var et komplet billede af et barnesind, fuld af håb, livsglæde og uskyld. Han havde selv lavet den som 4-årig.

Budskabet i denne tegning blev en afgørende inspirationskilde for hans videre kunstneriske udvikling med nye malerier båret af barndommens håb, livsglæde og uskyld. 

 

Malerierne har ligesom barndommens tegninger en bestemt historie med det formål at få smil og glæde frem til en verden, der kan forekomme dyster og forpint, og han ser det selv som en kreativ livsrejse fra barndommen og til livsglad kunst med dobbelthed og humor.

 

For Jan Janus Langthjem er målet frem for alt at facilitere livsglæden og livsmodet hos beskueren.

Og netop livsglæde springer ud af maleriet med golfspilleren, der tilsyneladende er strandet ude midt i en sandmile. Maleriet bærer titlen “out of bounds” og er et eksempel på et øjebliksbillede, der bobler af netop livsglæde og understreger, at smilet kan få tankerne til at boble med.

 

Eller som i maleriet “Overleveren”, der leder tankerne hen på Pippi Langstrømpes livsmotto: "Det har jeg aldrig gjort før, så det klarer jeg helt sikkert."

 

- Når jeg selv gæster et galleri eller en kunstudstilling, så har jeg en forventning om, at få indtryk med hjem, som kan mane til eftertanke og give plads til smil.

 

- Det er mit mål at mine malerier kan gøre det samme for beskueren. For jeg er afgjort ikke katalysator for fordybelse og selvransagelse. Tværtimod, siger Jan Janus Langthjem.

 

Godt 30 værker vil være klar til at indtage Børglum Kloster i sensommeren. 

 

- Jeg glæder mig selvfølgelig til denne særudstilling, hvor jeg får mulighed for at vise mine historier og min motivverden frem for et større publikum end det, jeg vil kunne nå i mit atelier i Frederikshavn, siger Jan Janus Langthjem.

Læs mere

februar

Åbningstider i 2024

Vinterferien 

Mandag 10. februar - søndag 25. februar (kun butikken, museet åbner først til påske) - alle dage kl 10-16

Påske

lørdag 23. marts -  mandag 1. april - alle dage kl 10-16

hoved sæson

fredag 26. april -  søndag 20. oktober 

Julemarkedet

15. november (fredag),  16. november (lørdag) og 17. november (søndag)

22. november (fredag),  23. november (lørdag) og 24. november (søndag)

30. november (lørdag),  1. december(lørdag) 

7. december(lørdag),  8. december(lørdag) 

Læs mere

juli

Rundvisningen i de historiske udstillinger tirsdage og torsdage i juli

Rundvisning uden forudbestilling i de historiske udstillinger.

Rundvisningen starter kl 13.00 og har omk. en times varighed

Oplev de historiske klosterbygninger, kjoleudstillingen, munkeudstillingen og udstillingen med den danske kopi af de historiske Bayeuxtapet

Yderligere info:

rundvisningen starter kl 13.00 og har omkring en times varighed.
rundvisningen gennemføres v/ min 10 deltagere, maksimalt antal deltagere 50 stk.

billetter efter først-til-mølle princippet.

Tillæg for rundvisning voksne 30 kr. + entré Børn 15 kr. + entré

 

 

 

 

 

Læs mere
Top