Hos Børglum Kloster sker der hele tiden noget nyt. Herunder kan du se vores seneste nyheder.
Vi glæder os til at se jer på Børglum Kloster i 2023 se åbningstider her 🌱🌳🍂❄
Café Vognportens køkken er åbent kl. 11-16. På forudbestilling serveres brunch.
Du må gerne have din hund med på Børglum Kloster, så længe den er i snor. 🐕 Hunden må dog ikke tages med ind i den gamle domkirke medmindre du kan have den på armen.
På klosterets område er der meget brolægning. Dette kan være vanskeligt for gangbesværede.
Introduktion til udstillingen
Næppe nogen kunne forudse, at den lille dreng Andrew Warhola der i 1928 fødtes i en fattig slovakisk indvandrerfamilie i Pittsburgh, skulle blive det 20. århundredes mest berømte kunstner og popkulturens mest fremtrædende ikon.
Sådan formede skæbnen sig imidlertid for manden, der under navnet Andy Warhol, blev berømthedernes portrættør, New Yorks darling, provokunstens foregangsmand og den Amerikanske massekulturs fornemste fortolker.
Uddannet indenfor reklameverden var Warhols kunstneriske fokus livet igennem masseproduktionens æstetik, og han gik hurtigt fra at male på lærred til at trykke sine motiver på silke og som grafik, for på denne måde både at kunne skildre masseproduktionen i sin kunst og masseproducere selve kunsten.
Warhols meste berømte værk forestillede en dåse med Cambell’s tomatsuppe, og at han lod dette motiv reproducere i stort antal samt at han døbte sit atelier for ’The Factory’, var med til at understrege hans fascination af massemedierne og reklamens magt og fremgang i 1960’ernes verdensbillede.
Børglum Kloster er stolt af at kunne præsentere denne omfattende samling af Warhols værker, som dækker de fleste elementer af hans motivverden.
Her er skildringer af superstjerner og dragqueens, af Chanel-flakoner og Mickey Mouse, men her er også værker med direkte tilknytning til Danmark som Dronning Margrethe II og H.C. Andersen.
”Andy Warhol på Børglum Kloster” er en enestående mulighed for, på vores breddegrader at udbygge forståelsen af og kendskabet til en af kunsthistoriens største navne.
----
Udstillingen fremviser serigrafier og plakater af Andy Warhol
Dato: 1.april-10.april & 29. april-27. august
Læs mere
Publikum kan glæde sig til vandreforestillingen Børglums Stemmer, når Grummes Teater indtager Børglum Kloster med en række af landets bedste skuespillere. Oplev Sonja Oppenhagen, Preben Kristensen, Kristian Halken, Laura Bro, Marie Reuther og Kristian Grumme, som vil portrættere en række af de personer, der gennem mere end 1.000 års historie har haft deres gang på stedet - personer som digteren H.C. Andersen, adelsfruen Gudrun Rottbøll og skagensmaleren Marie Triepcke, der senere gifter sig med P.S. Krøyer.
Publikum vil i mindre grupper vandre rundt i de historiske rammer, hvor der vil være seks stop med fortællinger. Man kommer her helt tæt på skuespillerne, der er med til at give oplevelsen en særlig intimitet og nerve.
Turen rundt er ca 1 km, og er desværre ikke kørestolsvenlig eller for gangbesværede.
Læs mere og køb billet på www.grummesteater.dk
Læs mere
Billedhugger Bodil Dam medlem af Dansk Billedhugger Samfund, DBS og Kvindelige Kunstneres Samfund, KKS.
Jeg arbejder i stentøjsler og bronze. De fleste skulpturer i denne udstilling er i stentøjsler. Inspirationen til skulpturerne er hentet fra de mange væsner man finder i Bayeux tapetet. De fleste af skulpturerne har et bestemt væsen på tapetet som forlæg. Dog har jeg digtet lidt til hist og pist i processen med at omsætte det todimensionelle til tre dimensioner.
De mange mytiske væsner har fascineret mig, især fordi vi genfinder drager, griffer, manticore etc. i middelalderens kalkmalerier, og fordi man virkelig troede på dem dengang.
På Bayeux tapetet er der rigtig mange af de tobenede drager som egentlig kaldes Wyvern, de hænger måske sammen med at det også er den type man finder på en del af skjoldene hos krigerne på tapetet.
Manticoren er en løve med menneskeansigt og en giftig hale. Maticoren er et farligt væsen som man sagde spiste mennesker. Griffen er en kombination af fuglenes konge: ørnen og dyrenes konge: løven.
Arkitektur i ler.
Mine værker består af templer, altere, huse og andre bygninger.
Al inspiration kommer fra den romanske byggekunst. Mine værker er ikke kopier af bestående bygninger, men er mit udtryk af disse bygninger.
Jeg leger med de byggeelementer, der er, og laver nye bygninger og kunstværker ud fra dem.
Ligesom min første udstilling på Børglum Kloster er jeg igen inspireret af bygninger fra Bayeux tapetet. Denne gang er det de tårne, som står ved siden af de paladser, hvor William Erobreren havde sine selskaber. Mine værker er min fortolkning af disse tårne. Dette er dog også nødvendigt, da disse tårne ikke er fremstillet som 3D, og derfor kræver det en vis fortolkning for at færdiggøre dem.. Det sjove er, at broderiet er en fortolkning, hvorfra jeg laver min fortolkning. Det giver en spændende effekt.
En anden del af denne udstilling er værker inspireret af pakhuse i Speicherstadt i Hamburg. Jeg så disse pakhuse i 2018, da jeg første gang var på vej til Børglum Kloster.
I min arbejdsproces laver jeg sjældent skitser. Jeg har en ide for, hvad jeg vil lave og starter med at skære plader af ler, som jeg har rullet ud. Med disse plader laver jeg min første form. Efter den første brænding ved 1020 grader bliver værket glaseret, ofte op til flere gange, for at få den rette farve og tekstur. Ofte bliver der brændt i temperature op til 1130 grader. Til sidst kommes der lyster (en glaserings teknik) oven på værket, som derefter bliver brændt ved 800 grader.
Permanent udstilling
Bayeuxtapetet er også blevet kaldt ’Verdens ældste Tegneserie’ og originalen er næste 1000 år gammel. Tapetet er syet af 9 brodøser fra Vikingegruppen Lindholm Høje
Igennem 49 scener skildres historien om slaget ved Hastings i 1066 og en række hændelser i årene forud for invasionen. Tapetet er en fuldstændig kopi af det historiske Bayeuxtapet.
Tapetet er 70 meter langt og afbilleder bl.a. det blodige slag ved Hastings den 14. oktober år 1066, hvor Vilhelm Erobrerens invasionstyrker besejrede den engelske hær under kong Harold Godvinson.
Hele værket har været 14 år under udarbejdelse af de 9 brodøser, og det svarer til at de arbejdsomme kvinder i gennemsnit har syet 3 mm om dagen på det gigantiske værk. Hvis man iberegner afslutningen, så har det taget i alt 15 år at genskabe den historiske fortælling.
bemærk: udstillingen er på 1. sal men der er en elevator.
Læs mere
Cafe Vognporten har åbent alle dage i sommeren , og vi serverer forskellige småretter
bestil her https://fruhansen.dk/
Der er kun adgang til caféen ved køb af entrébillet eller årskort.
Vi glæder os til at se jer på Børglum Kloster 😊
Åbningstider: 😊
Vinterferien:11. februar-26. februar kl 10-16
Påske: 1.april-10 april kl 10-16
Hoved sæson: 29.april-23. oktober kl 10-17
Julemarked på Børglum Kloster - datoer:
17. og 18. og 19. november (fre/lør/søn) 10-17
25-26 november (lør/søn) 10-17
28. november (lør/søn) kl 16-20
2.-3. december (lør/søn) kl 10-16
9.-10 december (lør/søn) kl 10-16
Oplev musikken fra Danmarks næstældste barokorgel i den gamle domkirke, til orgelmatineerne i juli og august på følgende datoer: (onsdage kl 14.00)